zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Фейсбук: ползването на Like бутона може да разкаже много за нас самите



Фейсбук: ползването на Like бутона може да разкаже много за нас самите

Без много усилия анализът на това кога натискаме бутона „Харесвам” дава разностранна информация за всеки от нас.

19 март 2013, здраве.bg

Социалните мрежи, на първо място сред които, разбира се, Фейсбук вече са сред най-посещаваните сайтове в Мрежата. И оказва се, доста прост софтуер може да анализира това, което правим и най-вече благодарение на това кога натискаме бутона „Харесвам”, дава почти напълно точна информация за възрастта, националността, коефициента за интелигентност, политическите убеждения и дори сексуалната ориентация.

Според резултатите от изследване, публикувано в американското периодично издание Proceedings of the National Academy of Sciences, всички тези данни могат да бъдат събрани с доста проста програма, наречена myPersonality app. Чрез нея учени от Лабораторията по психометрия към Университета „Кембридж” и компанията Microsoft Research Cambridgе са анализирали профилите на над 58 хиляди ползватели на Фейсбук, дали своето съгласие за експеримента.

Учените пуснали анализ на натисканията на бутона „Харесвам” през специално създаден алгоритъм, а след това сравнили получени резултати с публичните данни от самите профили.

Разбира се, софтуерът не се справил на 100% с разгадаването, но резултатите били толкова близо до истината, че учудили дори самите изследователи. Например в 95% от случаите програмата определила правилно етническата принадлежност и расата, с 88% точност – какви е политическата ориентация. В 82% от случаите софтуерът разгадал и религията, която абонатът на Фейсбук изповядва.

Първоначална цел на изследването била да анализира какво и доколко може да разкаже за нас информацията, която публично споделяме в социалните мрежи и съответно е достъпна за всеки. „Вие може и да не сте обявили каква е сексуалната ви или политическа ориентация, каква религия изповядвате или били ли сте пристрастени към наркотични вещества, но подобно приложение, чиято изработка не е особено сложна, може да извлече с голямо достоверност тази информация, анализирайки кога и на какво натискате бутона „Харесвам”, твърдят авторите на изследването.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.