zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Женшен: ползи за здравето



Женшен: ползи за здравето

Различните видове женшен са използвани от традиционната медицина от преди над 5000 г.

здраве.bg

Под името женшен всъщност се обединяват няколко вида растения от едно и също семейство. В народната медицина от различните части на света съответно се използват различните видове женшен. Най-масово застъпени и днес са т.нар. азиатски (или корейски) женшен - Panax ginseng, американския - Panax quinquefolius и т.нар. сибирски женшен - Eleutherococcus senticosus. На практика последният грешно се определя като женшен, защото растението, макар да има сходни свойства и е от същото семейство (Araliaceae), но е от друг вид (Eleutherococcus).

Независимо обаче за кой от видовете става въпрос, коренът от женшен е едно от най-популярните и широкозастъпени в традиционната медицина, а и в днешното производство на хранителни добавки, растения.

Защо хората и днес приемат женшен

Женшенът традиционно се използва при различни състояния и заболявания. За съжаление само някои приложения са научно изследвани.

На практика има 2 основни вида „истински” женшен – американския и азиатския. Основното активно вещество в тях са гинзеноидите. В т.нар. сибирски женшен с подобно действие са елеутезоридите.

Женшенът най-общо се определя като адаптоген, т.е. притежава свойството да помага на организма да се нагажда към ситуациите на стрес и бързо променяща се среда. Затова и той често се препоръчва, за да подсилва съпротивителните сили на организма (имунитета) и да увеличава енергията в тялото. В исторически план женшенът е бил използван именно с такава цел, включително при хора в напреднала възраст и при възстановяване от заболяване.

Някои нови изследвания показват, че женшенът може да намалява нивото на кръвната захар. Разбира се, диабетиците могат да приемат както женшен, така и всяка друга добавка само след консултация със своя лекар.

Други данни сочат, че поне временно и в умерена степен женшенът подобрява концентрацията и способностите да се учи и помни. Затова нерядко в днешната практика при хранителните добавки той се...

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.