zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Женшен: ползи за здраветоЖеншен: ползи за здравето

Различните видове женшен са използвани от традиционната медицина от преди над 5000 г.

здраве.bg

Под името женшен всъщност се обединяват няколко вида растения от едно и също семейство. В народната медицина от различните части на света съответно се използват различните видове женшен. Най-масово застъпени и днес са т.нар. азиатски (или корейски) женшен - Panax ginseng, американския - Panax quinquefolius и т.нар. сибирски женшен - Eleutherococcus senticosus. На практика последният грешно се определя като женшен, защото растението, макар да има сходни свойства и е от същото семейство (Araliaceae), но е от друг вид (Eleutherococcus).

Независимо обаче за кой от видовете става въпрос, коренът от женшен е едно от най-популярните и широкозастъпени в традиционната медицина, а и в днешното производство на хранителни добавки, растения.

Защо хората и днес приемат женшен

Женшенът традиционно се използва при различни състояния и заболявания. За съжаление само някои приложения са научно изследвани.

На практика има 2 основни вида „истински” женшен – американския и азиатския. Основното активно вещество в тях са гинзеноидите. В т.нар. сибирски женшен с подобно действие са елеутезоридите.

Женшенът най-общо се определя като адаптоген, т.е. притежава свойството да помага на организма да се нагажда към ситуациите на стрес и бързо променяща се среда. Затова и той често се препоръчва, за да подсилва съпротивителните сили на организма (имунитета) и да увеличава енергията в тялото. В исторически план женшенът е бил използван именно с такава цел, включително при хора в напреднала възраст и при възстановяване от заболяване.

Някои нови изследвания показват, че женшенът може да намалява нивото на кръвната захар. Разбира се, диабетиците могат да приемат както женшен, така и всяка друга добавка само след консултация със своя лекар.

Други данни сочат, че поне временно и в умерена степен женшенът подобрява концентрацията и способностите да се учи и помни. Затова нерядко в днешната практика при хранителните добавки той се...

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    
 

more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.