zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо някои мъже не търсят разнообразие от жени в секса



Защо някои мъже не търсят разнообразие от жени в секса

И мъжете, и жените без обоняние като цяло са по-неуверени и в интимните си взаимоотношения.

здраве.bg

Мъжете, които са родени без чувство за обоняние, имат по-малко сексуални партньори в сравнение с останалите, а жените със същото разстройство са по-несигурни във връзките си, сочат резултатите от скорошно проучване.

Изследователите не могат още да обяснят със сигурност защо романтичните затруднения са свързани с обонянието, но една от възможните причини е, че хората с анозмия (липса на обоняние) са по-несигурни и пропускат много от емоционалните сигнали в живота си. Много от социалните сигнали се пренасят чрез обонятелния канал и вероятно хората без обоняние ги пропускат, обяснява Илона Крой, психолог в университета на Готенбург, Швеция. Откритията са публикувани на 22-ри ноември в изданието Biological Psychology.

Макар че няма официално преброяване на хората без обоняние, само в САЩ те са между 2 и 5 милиона. Някои хора се раждат без чувство за обоняние, а други го губят в следствие на травми на главата, назални израстъци, лъчево лечение при рак или заболявания като болестта на Алцхаймер.

Все повече доказателства подкрепят тезата, че хората подсъзнателно предават емоции посредством миризми. Едно изследване е доказало например, че мирисът на страха е заразен, а друго – че хората могат да бъдат различавани по миризмата на потта поради нерви или физическо натоварване и може да се повлияят от обонятелни сигнали при избора си на партньор.

Наскоро екипът на Илона Крой публикува резултатите от изследване, според което хората, родени без обонятелни луковици - мозъчния регион, отговорен за активното обоняние, са по-социално несигурни и по-често изпадат в депресивни състояния. Скоро след това шведските учени били засипани с въпроси от свои колеги, които не знаели как се различават тези ефекти спрямо пола. Няколко изследвания например са доказали, че жените възприемат миризмите по различен начин от мъжете. Затова екипът анализирал повторно откритията си с оглед на пола.

Докато мъжете с нормално обоняние имали средно по около девет сексуални...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.