zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да се предпазим от преждевременно раждане



Как да се предпазим от преждевременно раждане

5 съвета как да намалим риска от раждане преди термина.

8 януари 2013, здраве.bg

Преждевременното раждане е най-честата причина за пренаталната смъртност сред бебетата. Повече от сто хиляди бебета умират всяка година в следствие на преждевременно раждане, а други триста хиляди губят зрението или слуха си, или способността си за нормален живот. И това, разбира се, засяга и живота на техните родители – физически, а в много случаи и психически.

Понякога майката също е изложена на големи рискове като справяне с проблемите с дишането, преминаването през тежка психическа и физическа травма, неспособност за повторно зачеване. Проблемът е по-сериозен, отколкото изглежда на пръв поглед. Някои бебета могат да имат нормален живот, но повечето или не доживяват този момент, или губят част от психическите или физическите си способности.

За да преодолее рисковете от преждевременното раждане, бременната жена и семейството й трябва да полагат възможно най-много грижи - по отношение на приеманите медикаменти, храната и начина на живот. Винаги е по-добре да се вземат превантивни мерки, за да не се стига изобщо до проблем.

Предлагаме ви списък от пет мерки, които могат да се вземат още от самото начало на бременността - за да се предотврати преждевременно раждане.

Пренатални грижи – винаги на първо място

Винаги трябва да започнем с някои мерки още преди забременяването и редовно да посещаваме своя лекар. Добре е да си съставим график, който пасва най-добре и най-здравословно на начина ни на живот. Можем да посетим и диетолог, за да се посъветваме какво да ядем през този период.

Оценка на рисковите фактори

На всеки две седмици е препоръчително да се ходи на преглед. Трябва да се запознаем с потенциалните рискове като тези от кофеина, различните вещества и цигарите, високото кръвно налягане и диабетните състояния, за да сме сигурни, че водим здравословен начин на живот.

Да следим теглото си

Напълно нормално и здравословно е по време на бременността да наддадем 5-8 кг. Всъщност повод за притеснение би бил, ако не напълняваме....

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
9 месеца    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.