zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Бременността: 7 алармиращи симптома



Бременността: 7 алармиращи симптома

Не всеки странен симптом е причина за посещение на лекар, но вниманието трябва да е повишено.

9-те месеца бременност често са изпълнени с нетипични състояния и симптоми.

здраве.bg

През деветте месеца на бременността настъпват промени в тялото на жената, които я карат често да се пита кое е нормално и кое не и дали не трябва да се консултира със своя акушер-гинеколог.

За някои бъдещи майки и най-малката болка е повод за паника и посещение на лекарския кабинет. На другата крайност са жените, които пренебрегват потенциално опасни симптоми, смятайки ги за нормална част от бременността.

В действителност различаването на опасните от нормалните сигнали на бременността е понякога трудна задача дори и за специалист. Затова, когато се колебаете, винаги е по-добре да се консултирате с вашия лекар.

Алармиращ симптом №1: Кървене

Кървенето от влагалището може да означава много различни неща. Например: ако кървите тежко и изпитвате силни болки и крампи в областта на корема през първия триместър, това може да е симптом на извънматочна бременност, обясняват експертите. Извънматочната (или ектопична) бременност възниква, когато оплоденото яйце се имплантира извън матката. Състоянието може да бъде животозастрашаващо и налага незабавна медицинска помощ.

Сериозното кървене, придружено от крампи, може да бъде и признак на заплашващ аборт в първото или в началото на второто тримесечие. През третия триместър от бременността същите оплаквания могат да бъдат причинени от отлепване на плацентата от подлежащата лигавица на матката.

Независимо от вида и тежестта на кървенето по време на бременност, то е симптом, който не бива да се пренебрегва с лека ръка и изисква медицинска помощ - единодушни са експертите. Те призовават, ако забележите кръв във влагалището, да не чакате, а да се консултирате възможно най-рано със специалист по акушерство и гинекология.

Алармиращ симптом №2: Тежко повръщане и гадене

Гаденето и повръщането могат да бъдат част от нормалното протичане на бременността. Въпреки това на тях трябва да се обърне внимание, особено ако възпрепятстват нормалното хранене. В тези случаи рискът от дехидратация и дефицит на хранителни...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    9 месеца    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.