zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Бременността: 7 алармиращи симптома



Бременността: 7 алармиращи симптома

Не всеки странен симптом е причина за посещение на лекар, но вниманието трябва да е повишено.

9-те месеца бременност често са изпълнени с нетипични състояния и симптоми.

здраве.bg

През деветте месеца на бременността настъпват промени в тялото на жената, които я карат често да се пита кое е нормално и кое не и дали не трябва да се консултира със своя акушер-гинеколог.

За някои бъдещи майки и най-малката болка е повод за паника и посещение на лекарския кабинет. На другата крайност са жените, които пренебрегват потенциално опасни симптоми, смятайки ги за нормална част от бременността.

В действителност различаването на опасните от нормалните сигнали на бременността е понякога трудна задача дори и за специалист. Затова, когато се колебаете, винаги е по-добре да се консултирате с вашия лекар.

Алармиращ симптом №1: Кървене

Кървенето от влагалището може да означава много различни неща. Например: ако кървите тежко и изпитвате силни болки и крампи в областта на корема през първия триместър, това може да е симптом на извънматочна бременност, обясняват експертите. Извънматочната (или ектопична) бременност възниква, когато оплоденото яйце се имплантира извън матката. Състоянието може да бъде животозастрашаващо и налага незабавна медицинска помощ.

Сериозното кървене, придружено от крампи, може да бъде и признак на заплашващ аборт в първото или в началото на второто тримесечие. През третия триместър от бременността същите оплаквания могат да бъдат причинени от отлепване на плацентата от подлежащата лигавица на матката.

Независимо от вида и тежестта на кървенето по време на бременност, то е симптом, който не бива да се пренебрегва с лека ръка и изисква медицинска помощ - единодушни са експертите. Те призовават, ако забележите кръв във влагалището, да не чакате, а да се консултирате възможно най-рано със специалист по акушерство и гинекология.

Алармиращ симптом №2: Тежко повръщане и гадене

Гаденето и повръщането могат да бъдат част от нормалното протичане на бременността. Въпреки това на тях трябва да се обърне внимание, особено ако възпрепятстват нормалното хранене. В тези случаи рискът от дехидратация и дефицит на хранителни...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    9 месеца    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.