zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Броят на жените, забременяващи след 40, значително растеБроят на жените, забременяващи след 40, значително расте

Само за 10 години броят им е нараснал с 50%.

здраве.bg

Днес 35 години вече не се смятат за късна възраст за раждане на първото дете и често жените чакат дори до 40 години, за да решат искат ли да създадат семейство и да раждат дете.
Забременяването обаче на такава възраст по традиционния начин може да се окаже трудно, поради факта, че с течение на времето при жените намаляват функциите на репродуктивната система, изчезва жизненият запас от фоликули на яйцеклетките, а производството на естроген в организма намалява.

Ограниченият запас от яйцеклетки е главната причина за намаляване на детеродната способност. Яйцеклетките стареят, с всяка следваща година те са по-малко способни за оплождане, а матката става все по-малко приспособима към бременност. Затова колкото повече напредва възрастта, толкова по-малки са шансовете за забременяване и износване на плода.

С възрастта нарастват и шансовете за спонтанен аборт и за поява на вродени пороци при плода, тъй като матката е все по-малко способна да задържа ембриона, а процентът на хромозомните отклонения и формирането на непълноценни ембриони нараства при 2 от всеки 10 случая до 40-годишна възраст и при 4-5 от всеки 10 случая на 42-45 годишна възраст.

Тази статистика не означава, че жената, навършила 40 години, не може да забременее и да роди здраво дете. Данните показват, че благадарение на новите научни методи жените раждат здрави деца след традиционно смятаната за детеродна възраст и дори след началота на климакса.

Някои жени на една и съща възраст са биологически значително по-млади от други. Техните яйчници функционират по-дълго от средното ниво по статистика.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
9 месеца    секс и здраве    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.