zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Броят на жените, забременяващи след 40, значително расте



Броят на жените, забременяващи след 40, значително расте

Само за 10 години броят им е нараснал с 50%.

здраве.bg

Днес 35 години вече не се смятат за късна възраст за раждане на първото дете и често жените чакат дори до 40 години, за да решат искат ли да създадат семейство и да раждат дете.
Забременяването обаче на такава възраст по традиционния начин може да се окаже трудно, поради факта, че с течение на времето при жените намаляват функциите на репродуктивната система, изчезва жизненият запас от фоликули на яйцеклетките, а производството на естроген в организма намалява.

Ограниченият запас от яйцеклетки е главната причина за намаляване на детеродната способност. Яйцеклетките стареят, с всяка следваща година те са по-малко способни за оплождане, а матката става все по-малко приспособима към бременност. Затова колкото повече напредва възрастта, толкова по-малки са шансовете за забременяване и износване на плода.

С възрастта нарастват и шансовете за спонтанен аборт и за поява на вродени пороци при плода, тъй като матката е все по-малко способна да задържа ембриона, а процентът на хромозомните отклонения и формирането на непълноценни ембриони нараства при 2 от всеки 10 случая до 40-годишна възраст и при 4-5 от всеки 10 случая на 42-45 годишна възраст.

Тази статистика не означава, че жената, навършила 40 години, не може да забременее и да роди здраво дете. Данните показват, че благадарение на новите научни методи жените раждат здрави деца след традиционно смятаната за детеродна възраст и дори след началота на климакса.

Някои жени на една и съща възраст са биологически значително по-млади от други. Техните яйчници функционират по-дълго от средното ниво по статистика.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
9 месеца    секс и здраве    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.