zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Синдромът на раздразненото черво е заболяване, а не маловажен проблемСиндромът на раздразненото черво е заболяване, а не маловажен проблем

3 януари 2013, здраве.bg

Синдромът на раздразненото черво е истинско заболяване, а не просто „плод на въображението”, както много специалисти смятаха досега. Това сочат резултатите от ново изследване, публикувани в научното издание New England Journal of Medicine.

Синдромът засяга до 20% от хората, които се оплакват от симптоми като: подуване, спазми в стомаха, коремна болка и запек (констипация), и все пак тези оплаквания рядко биват взети насериозно от лекарите. Причината за това е, че синдромът на раздразненото черво не следва класически модел на заболяване с определена причина за развитието му, а е термин за група проблеми, твърдят изследователите от клиниката „Мейо”.

Синдромът на раздразненото черво е резултат от тежки нарушения в моторни и сензорни процеси, които са засегнати от различни дразнители като определени храни, лоша чревна флора и прекомерно производство на жлъчка и мастни киселини.

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    
 

more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.