zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Калориите: какво всъщност е наистина важно да знаем за тях



Калориите: какво всъщност е наистина важно да знаем за тях

Или 8 неща за калориите, които вероятно не знаем, а те могат да преобърнат всичко.

здраве.bg

... се превръща в основно хранене

Средностатистически човек всеки ден изяжда между основните хранения по около 600 допълнителни калории - от малките закуски и залъгалки, които похапва през няколко часа. Спорно е дали точно тази склонност да преяждаме между основните хранения е причина за масовото затлъстяване в днешно време. Но няма съмнение, че хората избират нездравословни продукти за залъгване на глада между храненията. Изяждат се тонове калорични бисквити, енергийни напитки, бонбони и сладкиши, които нямат особена хранителна стойност.

Освен това тези продукти обикновено се продават в прекалено големи опаковки, а не в препоръчителните разфасовки от по 200 калории на порция, което води до допълнително погълнати калории през деня.

• Как да се справим: Вместо да си купуваме голям пакет бадеми и да го изядем малко по малко с течение на деня, по-добре е предварително да разпределяме на единични порции малките си закуски. Дори здравословните храни могат да допринесат за напълняването, ако ядем повече калории, отколкото изгаряме. Затова ключът е в контрола на порциите. Добре е между основните хранения да похапваме по-здравословни и засищащи продукти –моркови, грозде или други плодове и зеленчуци –или пък да запазваме половината от сандвича си от обяд за следобедна закуска.

8. „Здравословните” храни съдържат скрити съставки

Само защото в една бисквита няма трансмазнини, това не значи, че няма и калории. Надписи като „натурално” и „без добавки”, карат потребителите да си мислят, че тези храни са по-здравословни и нискокалорични, отколкото всъщност са. „Натуралните” продукти също съдържат захар, натрий и други вредни в голямо количество за здравето хранителни вещества.

Обезмаслените и нискокалоричните версии на любимите ни храни също трябва да се гледат с малко съмнение. Обикновено когато нещо се отнема от продукта, друго се добавя. Намаляването на мазнините в един продукт обикновено означава увеличаване на съдържанието на захар.

• Как да се справим:...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.