zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Във всяка връзка умението да разговаряме е много важно



Във всяка връзка умението да разговаряме е много важно

Комуникацията между партньорите е определяща за здравината на една връзка.

18 декември 2012, здраве.bg

... често срещана и основна грешка в комуникацията между хората е да крият истинските си чувства и мнения, когато общуват с близките си. Това обикновено се случва от страх, че можем да разгневим или разочароваме любимите си хора. Всъщност е много важно да споделяме истинските си чувства. Без значение колко сме близки с някого или колко го обичаме, никой не може да прочете мислите ни и да разбере какво имаме да кажем без наистина да сме го казали. Оскъдната комуникация или погрешната информация могат да предизвикат проблеми и недоразумения, които да доведат до спорове, скандали и объркване.

Когато говорим с някого, е добра идея първо да съгласуваме мислите си и да структурираме наум съдържанието, което искаме да изречем. Когато комуникираме, трябва да сме ясни за всичко и да казваме нещата по начин, по който няма да засегнем чувствата на другия. Добър начин за започване на разговор е да кажем нещо позитивно, което да е от полза за човека срещу нас. По този начин можем да привлечем вниманието му, да го накараме да се почувства специален и да кажем това, което искаме.

Да изслушваме другите

Добрата комуникация с хората, които обичаме, не предполага просто да кажем как се чувстваме и да приключим разговора. Важна част от общуването е да изслушваме това, което има да ни каже другия. Ако се докажем като добър слушател, човекът, с когото комуникираме, ще се почувства комфортно и ще може да разговаря честно и открито. Също така на свой ред той ще прояви интерес към това, което имаме да му кажем, ако преди това сме уважили неговите мисли.

Поддържането на постоянен очен контакт, отпуснатият език на тялото, проявяването на интерес към това, което другия има да каже, седенето с лице към събеседника и въздържането от всякакви смущаващи движения са няколко лесни начина да се превърнем в по-добър слушател и да караме човека срещу себе си да чувства, че наистина обръщаме внимание на думите му. След като комуникацията приключи винаги трябва да задаваме въпроси или да си...

 
 
етикети:
Още по темите:
психология    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.