zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Какво всъщност знаем за въглехидратите



Какво всъщност знаем за въглехидратите

Източник на въглехидрати - основния ни източник на енергия, са основно растителните храни.

Как и доколко усвояваме различните видове въглехидрати не определя дали са полезни или не.

здраве.bg

Въглехидратите в храните, които ядем, се състоят от захари, скорбяла и фибри. Най-добрите източници на въглехидрати са основно от растителен произход - плодове, зеленчуци, зърнени култури. Захарите и повечето видове скорбяла могат да бъдат преработени в храносмилателния тракт и да осигурят енергия на тялото, но устойчивите видове скорбяла и фибрите не могат да се усвоят, т.е. не добавят калории към диетата ни. Дали въглехидратите се храносмилат или не това не определя дали са полезни или не. Независимо от този факт те играят важна роля за цялостното изхранване на организма и задължително следва да присъстват всеки ден в храната ни - за да останем здрави.

Плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни доставят въглехидрати в диетата ни. Тялото извлича 4 калории енергия от всеки грам усвояеми въглехидрати, като използва калориите за енергия - за физическите дейности и за поддържането на физиологичните процеси на организма. При храносмилането захарите и скорбялата се разграждат до най-простата си форма, за да могат червата ни да ги абсорбират и оттам да преминат във всяка клетка, транспортирани от кръвта.

Захари и скорбяла

Най-простите захари са монозахаридите - например глюкоза и фруктоза. По-големите захарни молекули са съставени от един или повече свързани монозахарида – например глюкоза свързана с фруктоза създава молекула захароза. Тези по-големи захарни молекули могат да се състоят от разнообразни монозахариди, докато молекулите на скорбялата са съставени единствено от големи, верижно свързани глюкозни молекули.

Храносмилателната ни система съдържа ензими, способни да разрушават връзките, свързващи монозахаридите, които образуват по-големите захари и различни видове скорбяла. По този начин можем да усвоим тези въглехидрати под формата на прости захари.

Има един уникален вид скорбяла, наречен...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.