zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ефективна диета с малко холестеролЕфективна диета с малко холестерол

Защо понякога е особено важно да консумираме храни с по-малко холестерол, особено LDL.

28 ноември 2012, здраве.bg

Холестеролът като цяло се дели от медицината на две категории – добър (HDL) и лош (LDL). Наличието на добрия холестерол в кръвта съответно е полезно за здравето, докато високите концентрации на лошия холестерол са сред причините за редица хронични и тежки заболявания.

Сърдечните заболявания и сърдечния удар са сред основните рискове в следствие на високото ниво на лошия холестерол. Затова е желателно, особено при наличието на съответен здравословен проблем, да спазваме правилната диета - за да понижим количеството на лошия холестерол в организма.

Как да подбираме продуктите, така че да балансираме диетата си от гледна точка на холестерола:

Плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците са особено полезни за хората с висок холестерол. Те не съдържат лош холестерол и помагат за понижаването му в кръвта, тъй като са богати на фибри. Фибрите пък помагат да се предпазим от натрупване на холестерол в артериите, а освен това ни и засищат за по-дълго време.

Най-подходящите плодове и зеленчуци за диетата ни с ниска консумация на холестерол са ябълките, бананите, кивито, портокалите, зелените листни зеленчуци, ягодите, зелето, доматите, картофите.

Без пържени храни

Особено важно е да избягваме консумацията на пържени храни, тъй като в тях се съдържат високи концентрации наситени мазнини и холестерол. Освен пържените храни, е добре да се ограничаваме и откъм преработени храни, в които холестеролът също е много.

Зехтин и зеленчукови масла

Повечето хора възприемат маслото и олиото за основния виновник за високите нива на холестерола в кръвта, но има някои видове масла, които съдържат малко холестерол и са полезни за понижаването на нивото му в кръвта.

Вместо да готвим с краве масло, се препоръчва да ползваме зехтин или някакъв друг вид зеленчуково олио. Те съдържат полезни мазнини, които помагат за понижаването на лошия холестерол в кръвта. Слънчогледовото...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хранене и диети    
 

more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.