zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 изследвания и прегледи, които трябва да си правим поне веднъж на две години



10 изследвания и прегледи, които трябва да си правим поне веднъж на две години

Профилактиката винаги е била най-добрият начин да останем здрави и да се излекуваме по-успешно!.

21 ноември 2012, здраве.bg

... органи, можем да си направим такива изследвания анонимно и безплатно (или съвсем евтино).

Няма значение колко внимаваме при избора на партньор или използването на контрацептивни средства, все пак трябва да си правим изследвания от време на време, ако сме сексуално активни.

9. Пълна кръвна картина

Повечето лекари препоръчват пълна кръвна картина веднъж на 5 години, но има две причини, поради които е по-добре изследването да се прави по-често.

Първо, пълната кръвна картина може да открие „тихите убийци” като левкемията или други видове рак в началния им стадий, особено ако искаме да изследваме и всички обичайни туморни маркери чрез нея. Второ, ако сме напълно здрави, то значи можем да дарим кръв, а това е нещо, което всеки здрав човек трябва да прави.

10. Преглед на простатата или цитонамазка

Ракът на простатата и ракът на маточната шийка са сред най-опасните видове рак. Вторият е труден за откриване, освен ако активно не го търсим, бързо прогресиращ до нелечимо състояние и изключително агресивен. Първият пък е сред най-често срещаните форми на рак: рискът за един възрастен мъж да развие рак на простатата се равнява на 1% за година от възрастта му. Това значи, че един 40-годишен мъж има 40% шанс да заболее, а за 80-годишния рискът скача на 80%. Затова е важно, в зависимост от пола, редовно да се изследваме за едно от тези две заболявания – поне веднъж на две години, а за предпочитане – два пъти годишно.

Има много заболявания и състояния, за които можем и ще се изследваме през живота си. Не по-малко важно е обаче, че редовните изследвания ни дават възможност да сме спокойни и да не живеем в неизвестност и страх. Модерната медицина е в състояние да лекува много от фаталните в миналото болести, стига да бъдат открити възможно най-рано.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    превенция    съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.