zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 изследвания и прегледи, които трябва да си правим поне веднъж на две години



10 изследвания и прегледи, които трябва да си правим поне веднъж на две години

Профилактиката винаги е била най-добрият начин да останем здрави и да се излекуваме по-успешно!.

21 ноември 2012, здраве.bg

Когато сме млади и в добра кондиция, профилактичните прегледи и медицинските изследвания са последната ни грижа. Не искаме да мислим за потенциалните рискове, свързани със здравето ни, когато имаме целия живот пред себе си, тичаме три пъти седмично и се стараем да живеем здравословно. Ако навиците ни пък не са дотам добри, още по-малко искаме да мислим за възможните болести.

Независимо от всичко това обаче, има някои изследвания, които е добре да си правим веднъж на две години, без значение от възрастта, пола или здравословното ни състояние. Най-сериозните заболявания трябва да бъдат открити в началния им етап, за да бъдат лекувани правилно. Затова най-добре е да не отлагаме посещението при лекаря само защото в момента се чувстваме отлично.

1. Кръвно налягане

Кръвното налягане е един от най-важните здравни параметри, които трябва да проверяваме на всеки две години. Високото кръвно налягане може да доведе до сърдечна недостатъчност, удар, бъбречна недостатъчност, атеросклероза и други подобни артериални или аортни състояние като аортни аневризми.

Има и много утежняващи фактори, които могат да предизвикат или влошат високото кръвно налягане. Семейната история на състоянието, високите нива на стреса, затлъстяването и високата консумация на алкохол са сред тях и, ако „сме се отпуснали” за няколко години, това може значително да увеличи риска ни от високо кръвно - хипертония. Ако сме изложени на някой от рисковите фактори или имаме кръвно налягане 120/80 или по-високо, трябва да си правим това изследване поне веднъж годишно.

2. Холестерол

Холестеролът е един от най-масовите убийци на модерната епоха. Макар че е необходима част от диетата ни и липопротеините с висока плътност, или т.нар. HDL холестерол, са полезни за сърцето, повечето от холестерола е LDL – липопротеини с ниска плътност, който се натрупва по стените на артериите, стеснява ги и причинява атеросклероза.

Важно е да проверяваме нивата на холестерола си поне веднъж на две години...

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    превенция    съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.