zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Храни, богати на витамин К



Храни, богати на витамин К

Сините сливи са един от най-добрите източници на витамин К.

Витамин К ни е нужен в съвсем малки количества, но той е изключително важен за някои функции на тялото.

6 ноември 2012, здраве.bg

Витамин К е мастноразтворим витамин, който участва във важни процеси в човешкия организъм, включително съсирването на кръвта и здравината на костите. Той играе основна роля и за предпазване от различни болестни състояния.

Витамин К можем да си набавим от различни храни като например зелени листни зеленчуци, броколи, зеле, аспержи. Важно е всекидневно да приемаме достатъчно количество от него, защото недостигът му може да доведе до поредица от усложнения.

На кои храни да наблегнем, за да не се стига до тези нежелани последствия и да се радваме на добро здраве:

Зелени листни зеленчуци

Зелените листни зеленчуци се считат за отличен източник на витамин К. Препоръчителната дневна доза от този витамин е 120 mcg. Вареното къдраво зеле съдържа около 1000 mcg на купичка. Замразеният спанак съдържа 1027 mcg, а зелените листа от ряпа – 850 mcg. Трябва да отбележим, че варените пресни зелени листни зеленчуци намаляват съдържанието си на витамин К, но не и варените замразени листни зеленчуци, които запазват изцяло полезните си свойства.

Сушени сини сливи

Сушените сини сливи са отличен източник на витамин К, фибри, желязо и цинк. В 100 г от тях се съдържат около 60-80 mcg витамин К, което е повече от половината от препоръчителната дневна доза.

Краставици

Краставиците също са добър източник на витамин К – в 100 г съдържат около 70-80 mcg. Киселите краставички пък ни доставят 77 mcg от витамина за същото количество продукт. Освен че са вкусни, те са един от идеалните начини да си набавим препоръчителната доза витамин К. Трябва да внимаваме с прекомерното количество натрий в тях обаче, защото в приготовянето им обичайно се използва твърде много сол, което е вредно за здравето, тъй като повишава кръвното налягане и риска от удар. Затова е по-добре да избираме кисели краставички с по-малко сол или дори да си ги приготвяме сами вкъщи.

Аспержи

Аспержите се считат за много добър източник на витамин К. Могат да се консумират след кратко...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.