zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Най-добрите храни - за да намалим холестерола



Най-добрите храни - за да намалим холестерола

Фасулът съдържа голямо количество неразтворими фибри, които помагат за понижаване на холестерола.

Фибрите и полезните мазнини следва да са задължителна част от диетата на всеки, който има проблем с повишения холестерол.

здраве.bg

Холестеролът представлява гъста и наподобяваща восък субстанция в тялото, която противно на общото разбиране не е вредна за тялото ни, а абсолютно необходима за неговото функциониране. Големи количества холестерол обаче могат да се натрупат по стените на артериите и да образуват плаки. Високото ниво на холестерола в потока на кръвта е причина и за развитието на сърдечни заболявания.

Спазването на добра диета и правенето на редовни упражнения е най-добрият начин за ограничаване на холестерола и предпазване от свързаните с него заболявания и състояния. Ето кои храни ще ни помогнат да понижим нивото на холестерола в кръвта:

Ядки

Ядките се считат за полезна храна, понижаваща нивото на лошия холестерол в кръвта. Полезният им ефект се държи на наличието на мононенаситени мазнини. Мононенаситените мазнини помагат за ограничаването на лошия холестерол и така ни предпазват от развитие на сърдечни заболявания в бъдеще. Всички здравни експерти съветват да ядем по шепа ядки всеки ден, за да се възползваме от полезните им качества.

Ядките, които съдържат високо количество мононенаситени мазнини, са бадемите, фъстъците, лешниците и орехите. Освен полезни мазнини, ядките съдържат и фибри, които също допринасят за понижаването на нивото на холестерола в тялото. Важно е обаче и да не ядем повече от шепа ядки на ден, защото в тях се съдържат и наситени мазнини, които са вредни за организма.

Риба

Рибата също помага за понижаването на холестерола в кръвта. Скумрията, сьомгата, херингата и рибата тон съдържат добри количества мононенаситени мазнини, както и омега-3 мастни киселини. Диетолозите препоръчват да включим в седмичната си диета поне 2-3 ястия с риба за ограничаване на холестерола. Ако не обичаме риба, можем да приемаме хранителни добавки с рибено масло, които също са пълни с полезни мастни киселини.

Овесени ядки

Овесените ядки съдържат много разтворими фибри, които помагат за понижаването на нивото на лошия холестерол и повишаване нивото...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.