zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Смъртоносна бактерия се разпространява по нехарактерен начинАтланта, 1 декември 2005, Канейдиън прес

Бактерия, позната на учените отдавна и разпространявала се почти само при пациенти, ползвали напоследък антибиотици, е започнала да се разпространява далеч по-широко от преди и в неочаквана посока. Обичайно тя причинява стомашно разстройство, но може да доведе и до колит. Доказани са и няколко смъртни случая, независимо от предприетото антибиотично лечение.
Clostridium difficile известна още като C-diff и досега бе често засичана в различни болнични заведения. Напоследък обаче зачестяват сигнали, че тя е откривана и у пациенти, на които не са били предписвани антибиотици през последните 3 месеца и дори при такива, които изобщо не са били болни през този период.
Притесненията на специалистите се засилват от проведено изследвание, което е показало, че C-diff показва резистентност към много антибиотици (най-вече клиндамицин), а се повлиява трудно и от предлаганите в търговската мрежа дезинфекциращи почистващи препарати.
Първият съвет на лекарите към момента е: “Ако получите разстройство на стомаха или диария, потърсете веднага помощ при специалист”.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    хигиена    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.