zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо хората пушат



Чувството за вкус е една от причините, твърдят учени.

6 март 2006, здраве.bg

Традиционно се смята, че хората започват да пушат поради генетично обусловени особености в метаболизма, особености на личността и ниво на емоционалността.
Ново изследване, проведено от учени от университетите на Уисконсин и Юта, дава още едно обяснение защо някои хора се пристрастяват към цигарите. Според учените тези от нас, които имат по-ниска вкусова чувствителност, по-често стават пушачи от онези, чиито вкусови рецептори са по-изострени.
Специалисти от университета в Бостън пък са изчислили доколко тютюнопушенето влияе негативно на зъбите. Резултатите от тяхното проучване показва, че хората, пушещи от 4 и по-малко години страдат от заболявания на зъбите до 20% по-често, като процентът нараства драстично според продължителността на пушене, за да достигне над 120% при заклетите пушачи, които не са оставяли цигарите поне 12 години.
Ако сте отказали цигарите преди 9 и повече години, проблемите със зъбите ще достигнат нивото на тези хора, които никога не са пушили.
Според световната статистика само 5% от пушачите, отказали цигарите, успяват да преминат т.нар. тримесечна бариера, т.е. останалите 95% отново посягат към цигарите до 3 месеца след отказването им.
Що се отнася до най-ефективните методи за отказване, последното мащабно изследване по проблема, показва, че на първо място, изненадващо за мнозина, е рекламата в различните медии – 30,5% от пушачите са се отказали от вредния навик след рекламна кампания на някоя организация за борба с тютюнопушенето. На второ място са заместителите на никотина с почти 21%, а на трето – откритата телефонна линия с 11%.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.