zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мащерка: как да използваме най-рационално популярната билка



Мащерка: как да използваме най-рационално популярната билка

Мащерката се използва масово и като подправка в кухнята, и като билка в народната медицина.

Мащерката е сред най-популярните у нас билки, с вековна и заслужена слава.

здраве.bg

Мащерката или Thymus vulgaris е целогодишно растение с малки цилиндрични лилави цветчета. Използва се масово и днес като подправка, а плодовете, цветовете и листата се прилагат и като лечебно средство на билкова основа за различни състояния и заболявания още от времето на Древна Гърция.

За по-добро общо здраве и предпазване от инфекции

Днес често се говори за това как свободните радикали допринасят за стареенето и причиняват клетъчна увреда, която може да доведе до различни заболявания. Мащерката съдържа различни видове антиоксиданти - флавоноиди, терпинен, бета каротин, които чистят организма от свободните радикали и ни помагат да се предпазим от вредите, които те могат да нанесат върху тялото.

Мащерката съдържа и тимол - специфичен антимикробен агент, който помага в борбата с различните типове вредни микроорганизми - вируси, гъбички, паразити, бактерии. В много аспекти са нужни още изследвания, но предварителните резултати сочат, че мащерката може да е особено полезна за справянето с упоритите Candida fungi – гъбичките, отговорни за гъбичните инфекции.

За здравето на устата и при заболявания на горните дихателни пътища

Заради антимикробните си съставки, мащерката често се добавя към водата за уста и пастата за зъби - за да ограничи отлагането на зъбна плака и да подпомогне добрата хигиена на цялата уста.

Използва се и като съставка и на капките и билковите лекарства за кашлица - за да помогне за преборването с вируса, отговорен за грипа и настинките.

Мащерката се използва още за лечение на астма, бронхит, круп и ангина, тъй като помага за отстраняването на мукуса от горните дихателни пътища.

Традиционни приложения на мащерката

Чаят от мащерка отдавна се използва за лечение на гастроинтестинални проблеми като газове и диария, за облекчаване на ревматоидни заболявания и при паразити като например анкилостома. Нанася се...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.