zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да се преборим със зависимостта си от захарта



Как да се преборим със зависимостта си от захарта

Обичате ли сладко? Или направо не можете без него? Зависимостта от захарта може да е опасна!.

здраве.bg

Белият убиец - използваме този израз и за захарта, и за солта. Вярно е, повечето хора имат склонност да си похапват сладко и често имат истински пристъпи на глад, но само за една храна - захар. Към нея можем да се пристрастим точно както към други вещества, предизвикващи зависимост, но тази към сладкото е много често срещана и производителите на храни и напитки, съдържащи захар, с голяма охота се грижат да задоволяват произлизащото от тази наша слабост търсене. Постоянно ни заливат реклами на храни и напитки с високо съдържание на захар и рядко се случва да посетим супермаркета без да излезем с няколко захарни вкусотии.

Зависимостта от захарта е нещо реално и последствията от нея могат да навредят сериозно на здравето ни. Симптомите на отдръпване ни сигнализират да се протегнем за следващата захарна залъгалка - за да укротим негативните усещания, които възникват, ако сме лишени от сладко за по-дълъг период. Тази зависимост е научно изследвана и вече са добре известни негативните ефекти от зависимостта от захар, какви са симптомите на отдръпване и как да се освободим от навика да храним тялото си с твърде много сладко.

Страничните ефекти от зависимостта от захарта

Захарта активира опиоидните рецептори в мозъка по сходен начин на наркотичните вещества и медицинските опиоиди. Когато опиоидните рецептори в мозъка са стимулирани, могат да притъпят болката, както го правят аналгетиците. Също така изменят химията в мозъка. Когато консумираме захарна напитка или храна, тя стимулира бързото отделяне на инсулин от панкреаса. Инсулинът е необходим за движението на захарните молекули от кръвта в клетките, където се използват за енергия. Постоянната консумация на сладки неща през деня обезчувствява клетките и ги кара да не усвояват захарта. Може да се получи и претоварване на панкреаса, при което да се ограничи количеството отделян инсулин. Когато нивото на кръвната захар е високо, то е деструктивно за кръвоносните съдове, нервите и жлезите и причинява складирането...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.