zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Има храни, от които само огладняваме повече



Има храни, от които само огладняваме повече

Пристъпът на глад наистина се завръща с двойна сила след като похапнем някои храни...

здраве.bg

... ядем, толкова повече ни се яде. Наистина е трудно да контролираме пристъпите на глад, защото високофруктозният сироп забавя секрецията на хормона лептин в организма. А лептинът е ключовият хормон, който казва на тялото, че е заситено и трябва да спре да яде.

Замразената вечеря

Готовите замразени храни, особено т.нар. диетични, обикновено не съдържат достатъчно калории, за да ни заситят. Освен това в тях няма продукти като истински плодове и зеленчуци, които да ни осигурят фибри. А именно фибрите се разширяват в стомаха и ни карат да чувстваме ситост.

Не на последно място, преработването унищожава хранителните вещества, а замразените вечери обикновено се размразяват в микровълновата, която допълнително вреди на хранителната стойност на ястията.

Сладкиши

Колкото и да са вкусни, пастите всъщност обикновено не ни засищат. Белите захар и брашно не съдържат фибри или други полезни хранителни вещества. Наистина временно преставаме на изпитваме глад, но скоро се оказваме още по-гладни, отколкото сме били. Затова, ако ни се яде нещо сладко и ако е възможно, е по-добре да избираме сладкиши, а и хляб, които съдържат пълнозърнесто брашно и възможно най-малко захар.

Захарните десертчета

Освен ако не са пълни с протеини и минимално подсладени, захарните десертчета, които често похапваме набързо – за повече енергия, са абсолютно неподходящ избор, особено за началото на деня. Силно преработени и с много захар, тези сладки блокчета може и да ни се струват като спасение в забързания ден, но в крайна сметка ще имаме нужда от истинска храна, за да издържим до обяд. А това вече са калории в повече от нужното.

По-добрата алтернатива е да отделяме десетина минути да си приготвим закуска преди да излезем сутрин. Много по-добре е да започнем деня си например с овесени ядки с плодове, мед, фъстъчено масло и кокосово мляко.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.