zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Микровълновата печка: доколко е безопасна и безвреднаМикровълновата печка: доколко е безопасна и безвредна

Как всъщност храните, минали през микровълновата, се отразяват на организма ни.

4 септември 2012, здраве.bg

Микровълновата – бърза, удобна... но дали е безопасна? Според различни изследвания храната, която слагаме в микровълновата, излиза от нея напълно различна. Това се дължи на промяната в молекулярната й структура - в следствие на пренареждането на атомите.

Хранителните стойности на полезните вещества в ястията намаляват, тъй като в микровълновата се унищожават ензимите и аминокиселините в продуктите. Всичко това на теория може да се случи и в обикновената печка, но поради високата мощност на микровълновата, загубата на полезни вещества в храната е много по-голяма.

Приготвянето на храна в пластмасов съд или с найлонова обвивка в микровълновата може да доведе до отделянето на изключително вредни химикали, които попадат в ястието. Далеч по-безопасната алтернатива е да претопляме храната си на котлона или в обикновена фурна. Бамбуковите съдове за готвене на пара са оптималният уред за претопляне на ястията в микровълнова печка – при тях ензимите и аминокиселините не се губят, а храната запазва влагата си, за разлика от изсъхналата и приличаща на гъба храна, излизаща от микровълновата.

Според швейцарско клинично изследване, консумацията на храни от микровълновата, особено ако е всеки ден, може да доведе до физически и психически нарушения на функциите на тялото. Така приготвените храни могат да възпрепятстват биологичните функции като секрецията на хормони и работата на имунната система, могат дори да изменят кръвта ни като понижат броя на кръвните клетки, покачат „лошия” (LDL) и понижат „добрия” (HDL) холестерол. Тялото не е в състояние да усвоява тези храни поради загубата на ензими и аминокиселини и заради понижената хранителна стойност, което води до редица храносмилателни проблеми. Възможно е и възникването на психични проблеми поради нарушения във функционирането на мозъчните вълни.

През 1989 г. Университетът на Минесота публикува официално съобщение, че загряването на шишета с бебешка формула в микровълновата не е безопасно. Причината е в различието...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    
 

more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.