zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Умората e проблем №1 на модерния начин на живот



Умората e проблем №1 на модерния начин на живот

Умората допринася за различни инциденти, лошо свършената работа и проблемите в отношенията ни с другите.

4 септември 2012, здраве.bg

... , които правим в живота си.

С времето проблемът с умората става все по-застрашителен. Природата ни е създала така, че да сме активни през деня и да спим през нощта, затова тялото и умът ни работят по оптимален начин, когато живеем съобразно циркадните ритми на дневната светлина.

Със смрачаването се задействат механизмите, контролиращи съня. Колкото повече напредва вечерта, тялото започва бавно да се подготвя за сън като произвежда хормона на съня - мелатонин, пикът на който е около 22:00 ч. До това време е най-добре да сме в леглото – или спейки или поне отпуснати и готови за сън.

Тялото се лекува само, докато спим

Най-успешното възстановяване от заболяване или контузия също се случва, докато спим. Ако сме болни или се възстановяваме от травма, трябва да спим често и по-дълго, докато тялото премине през процес, наречен анаболизъм. Това е времето, през което организмът обновява клетките, освобождава хормони на растежа и се справя с инфекциите – и, няма да се учудваме, че всичко това се случва най-вече през нощта, докато спим, нали?

Алкохолът не е подходящо средство за приспиване

Връщаме се от работа и се чувстваме едновременно уморени и напрегнати. Това е моментът, когато обикновено се присягаме за бутилката. Алкохолът се преобразува в етанол, който е отрова за черния дроб. Вместо да си почине и да има спокойна вечер, черният дроб трябва да се раздвижи с мъка и да предприеме сериозно пречистване. През нощта често именно претовареният черен дроб ни събужда и ни кара да лежим будни и ядосани, че не можем да се наспим. Той е зает с пречистването на тялото от кафето и алкохола, от използваните червени кръвни телца, занимава се с преобразуването на мазнините в гликоген за енергизиране на мускулите, произвежда вещества, подпомагащи храносмилането, и изпълнява редица други функции, които ни поддържат живи и здрави.

Недостигът на сън и лошите навици

В един момент ще задремем, но алармата скоро ще се включи и ще ни приземи отново в...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.