zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Лекарят ни внушава най-много доверие, когато е със стетоскопЛекарят ни внушава най-много доверие, когато е със стетоскоп

Картината на лекаря, преметнал през врата си стетоскоп, съвсем неслучайно е така популярна!.

21 август 2012, здраве.bg

Има ли нещо по-важно от професионализма на лекаря?! Вероятно на този въпрос всички биха отговорили еднозначно. Но как пациентите могат да преценят професионалното ниво на лекаря, когото току-що са срещнали...

Оказва се, пациентите отдават най-голямо внимание на външността на лекаря. Поне това показват данните, събрани от Изследователския институт по иновации в областта на здравеопазването към Университета „Кьортен”, Австралия. Сътрудниците към него решили да анализират как пациентите оценяват професионализма на специалистите, при които отиват за консултация и преглед.

За целта лекарите носели различни атрибути – символи на тяхната професия. Някои от тях например били „въоръжени” с медицинско чукче – онова, което се използва за проверка на рефлексите, други – със стетоскоп.

Проведените след лекарския преглед анкети сред пациентите показали, че стетоскопът имал почти магически ефект – благодарение на него лекарят веднага печелел доверието на своите пациенти. Този съвсем обикновен от гледна точка на специалистите уред покачвал индекса на доверие към тях с цели 95%. Затова и пациентите оценявали лекаря със стетоскоп като „надежден и добър специалист, притежаващ необходимите морални и етични ценности”.

Явно имиджът наистина може да прави чудеса! И съвсем не е случайно, че типичният изглед на един лекар на снимка или във филм е именно небрежно преметнатия през врата стетоскоп.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.