zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Коензим Q10: удивителните ползи за здравето



Коензим Q10: удивителните ползи за здравето

Повечето видове риба са отличен източник на коензим Q10.

Хранителните добавки с коензим Q10 може да се окажат онова малкото чудо, което търсим за не една болест.

24 юли 2012, здраве.bg

... Възпаленията са предвестници на някои сериозни здравословни проблеми. Свободните радикали са отговорни и за много от процесите на стареене в тялото.

Подобрява представянето на спортистите

В едно клинично изследване взели участие 44 мъже и жени атлети и в продължение на 2 седмици трябвало да приемат ежедневно хранителна добавка от 200 мг коензим Q10. В края на периода всички участници показали значително подобрение в издръжливостта и енергията си и при аеробните, и при анаеробните усилия. Мускулите били в състояние да функционират по-дълго преди да се уморят.

За здравето на сърцето

Една от най-високите концентрации на коензим Q10 се намира в сърцето. Коензим Q10 помага да се предпазим от формирането на плаки в кръвоносните съдове. Освен че предпазва сърцето от увредата на свободните радикали, коензим Q10 може да ни предпази и от сърдечни заболявания и сърдечна недостатъчност. Ниски нива на коензима са открити при много пациенти със сърдечни заболявания или при такива, които вече са претърпели сърдечен удар. Ранните изследвания показват обещаващи резултати при хората, които са претърпели сърдечен удар или друг сърдечен проблем и вече приемат ежедневно хранителна добавка с коензим Q10.

Понижава кръвното налягане

Резултатите от ранните клинични опити предполагат, че коензим Q10 може да е заместител на други медикаменти за понижаване на кръвното налягане без да предизвиква странични ефекти. Опитите върху хора показват, че този ензим може да помогне за понижаването на систоличното кръвно налягане с до 17 мм живачен стълб, а диастоличното – с до 10 мм живачен стълб. Отбелязва се, че тези промени могат да изискват от 4 до 12 седмици приемане на хранителната добавка преди да се проявят.

Повлиява добре на диабета

Резултатите от изследвания показват и че приемането на коензим Q10 може да помогне за намаляването на нивото на глюкозата в кръвта. Тъй като ензимът стимулира митохондриите на всяка клетка, за да утилизира производството...

 
 
Още по темите:
aлтернативи    превенция    любопитно    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.