zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Коензим Q10: удивителните ползи за здравето



Коензим Q10: удивителните ползи за здравето

Повечето видове риба са отличен източник на коензим Q10.

Хранителните добавки с коензим Q10 може да се окажат онова малкото чудо, което търсим за не една болест.

24 юли 2012, здраве.bg

Коензим Q10 е сред онези компоненти на хранителните добавки, които напоследък получават все повече положителни отзиви. Коензим Q10 е натурално възникващ ензим в тялото и играе много важна роля. Когато нивата му са ниски, това се свързва с развитието на много сериозни заболявания.

Смята се, че ежедневният прием на хранителна добавка с коензим Q10 значително ще промени живота ни и ще ни възнагради с редица ползи за здравето. Коензим Q10 може да се набави и чрез консумацията на скумрия, сардини, сьомга, риба тон, пълнозърнести продукти, телешки и свински сърца, соя и масло от рапица.

Коензим Q10 помага на клетките в тялото да произвеждат субстанция, наречена аденозин трифосфат. Аденозин трифосфатът е необходим на всички клетки за енергия. Митохондриите са електроцентралата на всяка клетка в тялото и използват коензим Q10 за стимулиране на енергийните си нужди.

Коензимът е важен и за мускулните контракции. Когато нивата му в тялото са ниски, е добре да приемаме хранителна добавка с Q10, за да ги възстановим. Ниските нива на коензим Q10 са характерни за хората, диагностицирани с висок холестерол в кръвта, раковоболните, диабетиците и хората със сърдечна недостатъчност.

Установено е, че при хората, претърпели сърдечен удар, нивото на коензим Q10 в тъканите може да предскаже каква е прогнозата – ниските нива предполагат по-лош прогностичен изход.

Научните изследвания и наблюденията върху хора, приемащи хранителни добавки с коензим Q10 все още са в началната си фаза, но досегашните резултати са като цяло положителни. Дългосрочните ефекти обаче все още са неизвестни. Ето някои от здравословните ползи от коензима, които са доказани в клиничните опити.

Коензим Q10 e мощен антиоксидант

На първо място коензим Q10 е мощен антиоксидант. Антиоксидантите помагат на тялото да се пречисти от свободните радикали. Свободните радикали можем да разглеждаме като веществата, причиняващи ръжда в тялото. Те причиняват оксидацията на тъканите, която води до възпаления....

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    превенция    любопитно    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.