zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как се мотивираме за работа – с бонуси или с наказания?



Как се мотивираме за работа – с бонуси или с наказания?

9 юли 2012, здраве.bg

Кое мотивира хората да работят по-усърдно – обещанието за награда или опасността от наказание? Ново изследване на учени от бизнес отдела на щатския университет на Мичиган твърди, че поощрението, а не „остена”, повишава продуктивността.

Изследването, чиито резултати са публикувани в изданието The Accounting Review, опровергава предишни проучвания, според които наказанието е по-ефективно за повишаване на усилията на работното място. Според новите резултати бонусите са далеч по-мотивиращи от наказанията.

Изследователите провели научен експеримент, в който участниците играели роля на началник и подчинен. Някои подчинени били включени в програма с бонуси, докато другите работели по системата на наказанията.

Участниците, на които били предложени бонуси, вложили повече усилия, за да ги получат и това довело до задълбочаване на доверието в началника. Това е първото изследване, което идентифицира този фактор на доверието.

Какво значи това? Че служителите, които получават бонуси за усилията си, ще работят още по-усърдно и ще увеличават продуктивността си и съответно и печалбите. Докато онези, които са заплашени от наказание, ще имат по-малко доверие на началника си и поради това ще работят по-неефективно.

Най-често налаганите наказания в света на бизнеса според авторите на изследването са понижаване на заплатата, на позицията, както и парична санкция.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.