zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Натурални лекове срещу слънчево изгаряне и ухапване от насекоми



Натурални лекове срещу слънчево изгаряне и ухапване от насекоми

Сокът или гелът от алое вера облекчава ефективно болката от изгарянето.

Кухнята ни предлага естествени решения на неприятните изгаряния от лятното слънце и ухапванията.

29 юни 2012, здраве.bg

Лятото е вълнуващ и жизнерадостен сезон, пълен с разходки на открито и плаж. За съжаление, по-дългото време, прекарано на открито, крие риска от болезнени слънчеви изгаряния и досадни сърбящи ухапвания от различни насекоми. Разбира се, на пазара има много продукти, които се предлагат за облекчаване на дискомфорта, но, ако предпочитаме да сме напълно сигурни какво все пак нанасяме върху кожата си, можем да потърсим решението у дома - като погледнем какво имаме в кухнята и да си забъркаме сами нужното.

При слънчево изгаряне

Разбира се, на първо място би било най-добре да избягваме слънчевото изгаряне. За това може да помогне дори диетата – ако се храним с богати на антиоксиданти продукти, освен това носим защитни дрехи, шапка и очила. Но, ако все пак изгорим, има много възможни домашни лекове, които да използваме.

Гелът от алое вера и ябълковия оцет са сред най-разпространените натурални методи в такива ситуации, но има и други средства за облекчаване на болката, които можем да открием в хладилника си.

Нанасянето на яйчен белтък върху изгорялото място ще облекчи трайно болката и ще намали последиците от изгарянето. Просто трябва да счупим едно яйце, да отделим белтъка, да го втрием в кожата и да оставим да изсъхне без да изплакваме. Ако е възможно, е добре да оставим белтъка върху кожата за цялата вечер. След баня или ако болката се завърне, без проблем можем да повторим процедурата.

При ухапвания от насекоми

Сърбящите ухапвания от комари и други насекоми наистина са нещо много досадно през приятната ни лятна почивка, а дори могат да нарушат и съня ни през нощта. Корите от банан са натурален лек, който осигурява бързо и трайно облекчение от сърбежа и болката, а и ще намалят подуването в следствие на ухапването. В началото кожата ще бъде малко лигава, затова е важно да оставим банана да изсъхне добре. След това не бива да изплакваме, но, ако е необходимо, нанасяме отново на всеки няколко часа.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.