zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Гените са важен фактор при предпочитанията ни към определени храниГените са важен фактор при предпочитанията ни към определени храни

Различните усещания за вкуса на храната са и генетично обусловени.

28 юни 2012, здраве.bg

... храна може да се възприема вкусово по различни начини – и това в зависимост от гените ни. Изследване, публикувано в изданието Advanced Nutrition and Human Metabolism, е доказало, че възприемането на горчивината зависи от версията на гените, свързани с вкусовите рецептори.

Различават се 25 различни гена за улавяне на горчивия вкус. Някои от тези гени се активират при едни хора, а при други – не. Това на практика значи, че един човек може да възприеме грейпфрута като много горчив, докато друг да му се наслаждава и да се чуди защо други се мръщят толкова. Интересното е, че различните горчиви храни се възприемат през различни рецептори, затова може да ненавиждаме грейпфрут, но да обичаме брюкселско зеле например.

Сладкото

Обратно на горчивината, сладостта е вероятно най-важният фактор за харесването на определена храна. Това е и причината, поради която толкова много хора обичат торти, бисквити и други десерти. Гените са намесени и в усещането за сладост, но влиянието им засега не е толкова добре изучено като при горчивия вкус.

Изследване, публикувано в издание на Journal of the American Dietetic Association от 2000 г., е установило, че връзката между генетичните особености на вкуса и приемането на сладка и мазна храна е различна при мъжете и жените. При жените предпочитанието към сладка и мазна храна се понижава с повишаването на усещането за горчиво, докато при мъжете няма такава взаимовръзка.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    любопитно    
 

more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.