zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кафето: полезно, но за какво и кога



Кафето: полезно, но за какво и кога

Няколко чаши от любимата напитка при определени условия наистина ще ни помогнат да живеем по-добре.

здраве.bg

... , че жените – но не и мъжете – на възраст над 65 години, които пият над 3 чаши кафе на ден, се представят по-добре на тестове за памет и по-рядко страдат от влошаване на паметта в сравнение с онези, които пият само по една чаша кафе на ден.

Макар че от известно време голяма част от учените са на мнение, че кафето понижава риска от болестта на Алцхаймер, учените от университета на Южна Флорида открили през 2011 г., че причината за това вероятно е специфичното взаимодействие между кофеина и другите съставки в кафето. Те препоръчват да пием по 4 до 5 чаши кафе на ден като започнем на средна възраст, за да повишим GCSF - гранулоцитния колонии-стимулиращ фактор, които е понижен при пациентите с Алцхаймер и води до подобряване на паметта.

4. По-малък риск от диабет

Изследвания предполагат, че хората, пиещи кафе, е по-малко вероятно да развият тип 2 диабет, като при онези, които пият по 4 и повече чаши на ден, рискът е 50% по-нисък. Ефектът се отдава на съставките в напитката, които блокират hIAPP – полипептид, който може да доведе до формирането на анормални протеинови влакна, срещащи се при хората с тип 2 диабет.

5. Понижава риска от рак

Консумацията на кафе се свързва и с понижен риск от рак на гърдата, простатата черния дроб, както и видовете рак, свързани със затлъстяването, естрогена и инсулина. Шведско изследване от 2008 г. е установило, че 2 до 3 чаши кафе на ден понижават риска или забавят началото на развитието на рака на гърдата.

Но не само жените са облагодетелствани в случая. Данните от скорошно изследване на Харварския институт по обществено здраве показват, че и нормалното, и безкофеиновото кафе водят до понижен риск от рак на простатата.

6. Стимулира метаболизма

Кафето може да ни помогне да поддържаме или дори да намалим теглото си. Кофеинът в кафето стимулира метаболизма, като само хората с нормално, но не и с наднормено, тегло се радват на повишената оксидация на мазнините. Резултатите от изследване, проведено през...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.