zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кафето: полезно, но за какво и кога



Кафето: полезно, но за какво и кога

Няколко чаши от любимата напитка при определени условия наистина ще ни помогнат да живеем по-добре.

здраве.bg

Ако разчитаме на кафето, за да преминем през всекидневните си ангажименти бодри и заредени с енергия, всъщност може би ни липсва достатъчно сън или нещо в диетата. Никой в крайна сметка не може да сбърка кафето със здравословна храна.

Но, също както виното, шоколадът и пуканките, така и кафето се класира сред онези необичайни храни, които си мислим, че са вредни, а могат да се окажат полезни за здравето ни. Все повече изследвания потвърждават, че и 3-4 чашки кафе са от полза - поне в някои случаи.

Например заключенията от едно изследване, продължило цели 13 години, показват, че сред любителите на кафето рискът от преждевременна смърт е средно с 16% по-малък. Тези данни бяха изнесени съвсем наскоро в изданието New England Journal of Medicine. Поради констативния характер на изследването обаче, то не може да докаже категорично причината.

Макар че прекаляването с кафето може да доведе до повишаването на нивото на хормона на стреса кортизол и до зависимост от кофеина, има поне десет конкретни причини да пием кафе – стига да ограничим сметаната и захарта.

1. Предпазва от камъни в жлъчката

Изследване, проведено в Университета „Харвард” през 2002 г. е открило, че жените, които пият поне по 4 чаши кафе на ден, са изложени на 25% по-нисък риск от развитие на камъни в жлъчката. По-ранно изследване е установило подобни резултати и при мъжете.

2. Предпазва от депресия

Хората, които пият по 2-3 чаши кафе на ден е 5% по-малко вероятно да развият депресия, а при тези, които пият по 4 чаши, вероятността се понижава с до 20%, според доклад от 2011 г., публикуван в Archives of Internal Medicine.

3. Подобрява паметта

Кафето може да подобри и краткосрочната, и дългосрочната ни памет. Едно изследване от 2005 г., представено пред Северноамериканската радиоложка общност, твърди, че консумацията на 2 чаши кафе (с кофеин) подобрява краткосрочната памет и реактивния отговор.

Интересен факт е, че друго изследване от 2007 г. е установило...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.