zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Замърсяването на въздуха повишава риска от сърдечни заболявания



Замърсяването на въздуха повишава риска от сърдечни заболявания

13 юни 2012, здраве.bg

Замърсяването на въздуха, което е сериозна заплаха за околната среда, носи големи рискове и за здравето – дихателни инфекции, рак на белите дробове и сърдечни заболявания. Изследовател от Университета в Тел Авив е стигнал до извода, че мръсният въздух не само влияе върху сърдечната недостатъчност и ударите, но също причинява периодично повтарящи се епизоди в дългосрочен план. Според д-р Яриф Гербер, пациентите със сърдечни заболявания, които живеят в замърсени райони, са изложени на 40% по-висок риск да получат повторна сърдечна атака в сравнение с тези, обитаващи по-чисти местности.

„Знаем, че както тютюнопушенето, така и замърсяването на въздуха може да предизвика възпалителни процеси. Ако говорим за дългосрочно излагане и хронични възпаления, замърсяването може да участва като фактор в развитието на артериална склероза, която се среща при сърдечните проблеми“, обяснява д-р Гербер.

Изследването, направено заедно с професор Яков Дрори и спонсорирано от Фонда за здраве и околна среда в Йерусалим, е представено на епидемиологичната среща на Американската сърдечна асоциация в Сан Диего през месец март, както и на ежегодната среща на Израелската сърдечна общност.

Как е проведено изследването

Замърсяването на въздуха е признат фактор сред рисковете от сърдечна недостатъчност и други здравословни проблеми. Целта на изследването, споделя Гербер, е да се определят количествената стойност на това влияние и дългосрочните ефекти на замърсяването върху пациенти с инфаркт на миокарда.

В изследването са участвали 1120 пациенти, които са постъпили в една от осем болници в централен Израел между 1992 и 1993 година с тази диагноза, всички от които са били под 65-годишна възраст по време на постъпването си. Те са наблюдавани до 2011 година – за период от 19 години. Качеството на въздуха е измервано от група изследователи в Хайфа чрез 21 станции, поставени в районите, където пациентите живеели. След като взели предвид останалите фактори като социално-икономически...

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    превенция    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.