zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Замърсяването на въздуха повишава риска от сърдечни заболявания



Замърсяването на въздуха повишава риска от сърдечни заболявания

13 юни 2012, здраве.bg

... статус и острота на заболяването, учените открили връзка между замърсяването и негативния развой на клиничната картина при пациентите, включително смъртност и повторно възникващи съдови проблеми – сърдечни атаки, удари и сърдечна недостатъчност.

В сравнение с пациентите, които живеели в районите с най-ниски отчетени стойности на замърсяване, тези в най-замърсените са били изложени на 43% по-висок риск от повторен инфаркт или сърдечна недостатъчност, а вероятността да получат удар била с 46% по-голяма. Изследването показва още, че вероятността пациентите, изложени на замърсяване, да починат в 20 годишния период, който следва първия им инфаркт, е с 35% по-голяма от тази при пациенти, изложени на по-ниски нива на замърсяване.

Замърсяването на въздуха се подценява

Според д-р Гербер, реалният ефект от замърсяването на въздуха може би е дори по-силен, отколкото показва изследването: „Нашият метод за оценка на излагане на замърсяване има своите ограничения. Тъй като използваме данни от измервателни станции, информацията, която получаваме, е грубо приближение на реалните нива на излагане“. Той предполага, че с по-точна измервателна апаратура, замърсяването може да се окаже дори с двойно по-голям негативен ефект.

Резултатите не само показват ползите за здравето от политиката на съкращаване на вредните емисии от индустриални източници и вторичния тютюнев дим, но и призовават за повишено внимание от страна на лекарите. Те трябва да уведомяват пациентите си за повишените рискове, свързани с пребиваването в замърсени райони и да им предлагат начини за ограничаване на излагането на замърсяване. Друга цел на изследването е да започне идентификация на групите хора, които са застрашени от инфаркт на миокарда. Установяването на връзката между замърсяването на въздуха и дългосрочните рискове за пациенти със сърдечносъдови заболявания е важна стъпка към постигането на тази цел, пише EurekAlert.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    превенция    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.