zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Преди 100 хиляди години човечеството е било пред изчезване - заради 2 гена



Преди 100 хиляди години човечеството е било пред изчезване - заради 2 гена

Бактерии използвали гени у предците ни за отслабване на имунитета им и изправили човечеството пред пълно унищожение.

11 юни 2012, здраве.bg

Преди около 100 хиляди години човешката раса била на ръба на изчезването. Ограничена до няколко района в Африка, популацията намаляла до под 10 хиляди души. И все пак в рамките на последните няколко десетки хиляди години сме се увеличили многократно, като сме „завзели” целия свят.

Нови генетични доказателства сочат, че един от факторите, допринесли за критичното намаляване на популацията, е била масова епидемия от бактериални заболявания. Бактериите се възползвали от два гена в имунната система на човека, като ги обръщали срещу самия организъм. Решението на проблема било на пръв поглед лесно – да се отървем от тези гени. И човекът наистина успял!

Аджит Варки от Университета на Калифорния в Сан Диего и колегите му изследвали два гена, наречени Siglec-13 и Siglec-17. И двата са генетични кодове за протеини, включени в контрола на имунната система, които й помагат да реши дали имунните клетки трябва да заемат отбранителна позиция.

Варки установил, че и двата гена присъстват и са активни при шимпанзетата, но не и при хората. Siglec-13 изцяло е изтрит от човешкия геном, докато Siglec-17 е станал нефункциониращ - в резултат на загубата на една част от кода си.

Но защо и как сме съумели да се променим така, че да блокираме опасността от иначе полезните за имунитета ни гени? Варки и нуговият екип успели да реконструират изгубените протеини и открил, че две опасни бактерии – стрептокок от група В (Group B Streptococcus) и ешерихия коли К1 (Escherichia coli K1), могат да се свържат с тях, да ги увредят, като ги използват в своя полза.

Варки смята, че ранните хомо сапиенс били изправени пред огромна пандемия от бактериални инфекции. Двете бактерии, които той изучил, са особено опасни за новородени бебета, които често умират след като се инфектират. Това може да обясни защо човешката популация е намаляла толкова стремително и защо в процеса на еволюцията е било ключово за оцеляването ни да игнорираме гените...

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.