zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Бебетата умеят невероятни за нас порасналите неща!



Бебетата умеят невероятни за нас порасналите неща!

Бебетата са толкова сладки! И това съвсем не е случайно...

5 умения, които всяко бебе притежава – за разлика от по-големите.

11 юни 2012, здраве.bg

Бебетата изглеждат толкова подкупващо сладки и нуждаещи се от много грижи същества. И в много отношения наистина са такива. Но въпреки очевидното, като например че не могат да държат главата си изправена, трудно фокусират погледа си и тепърва ще натрупват знания за живота, те притежават някои невероятни умения, с които могат истински да ни впечатлят.

Това са все неща, които новородените правят по-добре от всеки пораснал човек. Много от тях са умения, свързани с оцеляването, а други са просто резултат от свежата необременена перспектива на бебетата относно света, в който наскоро са навлезли.

Воден инстинкт

Новородените имат истинска арсенал от природно заложени рефлекси. В процеса на растежа те се проявяват все по-рядко, тъй като детският мозък постепенно привиква към въпросите, свързани с оцеляването. Един от тези рефлекси е този за гмуркане, известен още като брадикардичен отговор, който се проявява през целия им живот водни животни като например тюлените и китовете. Инстинктът според учените най-вероятно е останал заложен в човешката природа от древните водни видове, с които сме свързани.

Какво представлява това умение? Бебетата до 6-месечна възраст естествено задържат дъха си, ако главичката им бъде залята с вода. В същото време сърдечният им ритъм намалява и по този начин им помага да запазят кислорода, а кръвта циркулира основно между най-важните им жизнени органи – сърцето и мозъка. Този отговор на организма позволява на попаднало под вода бебе да остане живо много по-дълго от възрастен човек при същите обстоятелства.

Бързо учене

Бебетата трупат знания изумително бързо. Почти всяко тяхно преживяване се превръща в перманентно правило като конструира нов синапс – връзка между мозъчни клетки, наречени неврони. Докато навърши 3-годишна възраст, мозъкът на детето вече е формирал около 1000 трилиона такива връзки – или два пъти повече, отколкото имат възрастните. Някъде около 11-та година, мозъкът започва да се „отървава” от излишните...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.