zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Содата за хляб: домашно средство за лечениеСодата за хляб: домашно средство за лечение

Хлебната сода освен в кухнята може да е и много полезна в домашната аптечка.

здраве.bg

В един свят, пълен с лекарства и химически формули за всичко – от пърхот до гъбички по ноктите на краката, е някак най-малкото освежаващо да знаем, че можем да си направим лекове и у дома – с подръчни средства. С тях също можем да се справим с немалко болежки и здравословни проблеми.

Содата за хляб е съставка, присъстваща вероятно във всеки дом, и се използва за готвене и чистене. А е подходяща и за много домашни лекове. Макар че е безопасна, когато се прилага, както е посочено, содата за хляб може да предизвика и странични ефекти. Затова преди да започнем да я използваме като лекарство, е важно да прочетем внимателно предупрежденията на опаковката и, ако е необходимо, да се консултираме с лекар.

- Содата за хляб е най-добрият домашен лек за избелване на зъбите. Поръсваме малко върху четката за зъби, измиваме ги и изплакваме, както обикновено.

- Гаргарата със сода за хляб и вода освежава дъха.

- Содата предпазва от акне, премахва излишното омазняване и мъртвите клетки по лицето. За целта смесваме 1 с.л. сода за хляб с 1 ч.л. вода и нежно втриваме върху кожата.

- Можем да си приготвим вана за крака, за да облекчим сърбежа, раздразненията и неприятната миризма. Смесваме 3 с.л. сода за хляб, 1 с.л. етерично масло от мента, 1 с.л. сол и топла вода и потапяме стъпалата си за 20 минути.

- Нанесена върху кожата, содата за хляб облекчава ужилвания от пчели, ухапвания от насекоми, сърбеж от коприва, смрадлика и бръшлян. Ако искаме да я използваме като компрес, смесваме содата с повечко вода, а, ако предпочитаме да е като мехлем – правим гъста паста с повече сода и по-малко вода.

- Нанасяме паста от сода за хляб и вода върху херпес, за да го изсушим по-бързо.

- След силови упражнения чаша вода със сода ще ни помогне да облекчим мускулните болки.

- Поръсваме сода за хляб върху четчица за лак за нокти и ги изтъркваме, за да премахнем нечистотиите и да убием гъбичките.

Содата и проблемите с киселините

- Смесваме 1/2 ч.л. сода за хляб с половин...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.