zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо не бива да заспиваме веднага след ядене



Защо не бива да заспиваме веднага след ядене

Пържената храна е твърде тежка и не е подходяща за вечеря.

Рисковете от това да се нахраним и веднага да си легнем варират от тежест в стомаха до по-голям риск от удар.

здраве.bg

Всичко, което изядем преди лягане, се превръщало веднага в мазнини. Така смятат мнозина, но всъщност това схващане е напълно погрешно. Но пък има други достатъчно основателни причини да си лягаме за сън веднага след вечеря. Защото, ако докато спим, тялото ни трябва да храносмила, може да си навлечем различни проблеми – от киселини и тежест в стомаха до повишен риск от удар.

Напълняване

Кога ядем не е толкова важно, колкото е от значение колко ядем. За да отслабнем, трябва да изгаряме повече калории, отколкото приемаме. Няма значение дали приемаме всички допълнителни калории рано сутрин или късно вечер преди да заспим. Късното хранене крие други опасности, включително невъзможност да преценим колко точно сме гладни – най-вече заради натрупаната през деня умора.

Когато огладнеем в полунощ, едва ли ще ни се занимава с приготвянето на салата и вместо това ще вземем първото лесно и удобно нещо от хладилника – сладолед или останало парче пица. Ако похапваме нездравословни и калорични храни точно преди лягане, това значи, че няма да можем да изгорим тези напълно излишни калории.

Стомашни киселини

Ако си легнем да спим, особено по гръб, веднага след обилна вечеря, в началото може и да се чувстваме много добре, но, докато тялото ни се опитва да почива, храносмилателната система ще трябва усилено да работи. Киселините в стомаха при такава ситуация се появяват заради излишното количество стомашна киселина, която създава изгарящо усещане, разпростиращо се от стомаха към гърдите и понякога до гърлото.

Възможно е да са придружени и от позиви за оригване. Всичко това създава дискомфорт и може да попречи на качествения сън през цялата нощ.

Киселинен рефлукс

Т.нар. гастроезофагеален рефлукс, или за по-кратко киселинен рефлукс, се причинява от липсата на добро затваряне на клапата между стомаха и хранопровода. Това позволява на стомашната киселина да се качи нагоре към гърлото и да причини характерно парещо усещане. Ако легнем по гръб веднага...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.