zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да се справим с хроничния стрес



Как да се справим с хроничния стрес

Постоянният, дори и не особено силен, стрес ни отслабва и физически, и психически.

30 май 2012, здраве.bg

... или заедно върху имунната, сърдечносъдовата, невроендокринната и централната нервна системи.

Но как да се научим да ограничаваме последствията от този хроничен стрес

Първата стъпка, разбира се, е да го разпознаем и да признаем, че съществува. Не можем да направим нищо за проблем, който не признаваме, че съществува тук и сега.

Второ, трябва да намерим време за усвояване и прилагане на нужните стратегии за справяне със стреса. Повечето такива умения изискват всеотдайност и време за практикуването им. Използването на упражнения за релаксация е добра идея, но все пак трябва да има кога да научим тези упражнения и да свикнем да ги практикуваме редовно. Физическите упражнения също са добра опция за контрол на стреса - тъй като повишават ендорфините в тялото и помагат за лечението на леки форми на депресия и тревожност. Но отново изниква въпросът, че трябва да отделим време за тези упражнения.

Подкрепата на околните също е от значение и може да ни е от полза, но, разбира се, пак е нужно достатъчно време - за да изпратим мейл на приятел или да му се обадим, за да поговорим, без да бързаме, притиснати от обстоятелствата.

Медитацията помага и на тялото, и съзнанието да се отпуснат и фокусират.

Всички тези похвати ще ни помогнат да видим нови перспективи, да породим чувство на прошка и съчувствие към себе си и да започнем да преосмисляме приоритетите си в живота.

Накрая, има и една възможност, която не изисква никакво допълнително време. Тя включва може би позабравената ни способност да се усмихваме и да гледаме дори с чувство за хумор на ситуацията, в която сме попаднали. Смехът помага за облекчаване на част от напрежението и за това да гледаме „по-розово” на света. А без съмнение хората около нас е по-вероятно да реагират позитивно на една усмивка отколкото на гримаса.

И отново: ключът към справянето с хроничния стрес е в разпознаването на проблема и поемането на отговорността да направим необходимото, за да го преодолеем: да си вземем...

 
 
етикети:
Още по темите:
психология    съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.