zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да се справим с хроничния стрес



Как да се справим с хроничния стрес

Постоянният, дори и не особено силен, стрес ни отслабва и физически, и психически.

30 май 2012, здраве.bg

Стресът сам по себе си е нормална част от живота, в някои случаи той дори ни е от полза за справянето с една или друга ситуация. Той може да засегне хората от всяка възраст, пол и да възникне при много и различни обстоятелства. Но истински опасен става стресът, когато се превърне в хроничен.

Много от стресовите фактори (или т.нар. стресори), с които трябва да се справяме в днешно време, се превръщат именно в хронични. Това са все проблеми и въпроси, които не можем лесно да разрешим. Те се натрупват, едно обстоятелство води до друго и накрая се чувстваме претоварени или дори смазани.

Това е доста различно състояние от стреса, който може да е полезен като ни осигури мотивация и енергия да преминем през определена ситуация. Ежедневните стресови фактори могат да се контролират със съответните поведения за управление на стреса. Можем:
• да си починем,
• да си поговорим с приятел за случилото се
• да поемем дълбоко въздух няколко пъти
• да премислим ситуацията, пред която сме изправени.

Всички тези стратегии могат да ни свършат работа, за да преминем през ежедневните причини, пораждащи стреса.

За съжаление, когато стресорите, пред които сме изправени, са твърде сериозни – като например да сме единствения грижещ се за болен член на семейството, е много по-трудно да се справим със стреса. Хроничният стрес се различава от ежедневния по това, че може да е постоянен и да продължи дълъг период от време. Поради това може да ни отслаби физически и психически.

Последствията от хроничния стрес са сериозни – създават усещане за тревожност и депресия, а те могат да увеличат риска от други сериозни, например сърдечно-съдови, заболявания. Хроничният стрес може да възникне, когато не обръщаме внимание или не контролираме добре ежедневните стресови фактори, или пък когато преминаваме през особено травматизиращи събития.

Редица изследвания са показали силната връзка между проблеми като безсънието и хроничния стрес. Този стрес може да повлияе негативно поотделно...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
психология    съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.