zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

4 теми за разговор, които хората обожават



4 теми за разговор, които хората обожават

С какво да заинтригуваме събеседника си така, че да избегнем неловкото мълчание.

здраве.bg

Най-честият въпрос, когато хората търсят помощ за комуникативните си умения, като че ли е свързан с най-любимите и лесни за водене теми за разговор. Всички сме попадали в онази странна ситуация, когато не знаем за какво да си говорим с някого, с когото току-що сме се запознали или просто се чудим с какъв разговор да запълним неудобното мълчание.

Важното е да не превръщаме тези неудобни моменти с кой знае какъв проблем. Всъщност паузите са нещо полезно за разговора - те дават на хората време да помислят. Но, ако усетим, че мълчанието е станало твърде дълго, може би имаме нужда от малко насоки какви теми за разговор да подхванем, за да поддържаме разговора лесен и приятен. Решението е в това да изберем тема, която да е неангажираща и лесна за всички – такава, по която без притеснения всеки може да сподели мнението си.

1. Човекът, с когото разговаряме

Хората обикновено обичат да говорят за себе си – освен това по тази тема са добре осведомени, затова с лекота ще ни разкажат каквото ги попитаме, стига да не задаваме неудобни или силно смущаващи въпроси.

Нека опитаме да попитаме събеседника си от какво се интересува и открием какво обича да прави. Това не значи да ги разпитваме за работата им в социална ситуация. Повечето хора искат да забравят работата си и не я намират за вдъхновяваща тема за разговор.

Вместо това нека научим кои са нещата, относно които събеседникът ни е наистина ентусиазиран и които го занимават през свободното му време. Добре е да задаваме въпроси с отворен край, за да не изпаднем в поредното неловко мълчание след няколко отговора „да” или „не”. Не трябва да ни спират уклончивите отговори или паузите, започващи с „ъъъм...”. Важното е наистина да се фокусираме върху това, което човекът срещу нас казва. Много често от съвсем кратки отговори пак има за какво да се хванем и да поддържаме темата.

Ако фокусираме темата на разговора върху интересите на другия човек, ще открием, че той обикновено отговаря ентусиазирано. Може да се окаже...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.