zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 билки за подсилване на имунитета



5 билки за подсилване на имунитета

Карамфилът превъзхожда по своето действие дори някои антибиотици.

Под формата на етерични масла или екстракт някои билки са особено ефективни за засилване на имунната система.

здраве.bg

Имунитетът е единствената преграда между организма ни и причиняващите различни болести микроорганизми в заобикалящата ни среда. Затова е добре да знаем, че не само специфични и редки билки, но дори някои от подправките, които има във всеки дом, могат да засилят имунитета ни, да ни предпазят и дори да повлияят симптомите, съпровождащи различни инфекции и заболявания.

Чесън

Тази подправка е лесна за ежедневно използване, тъй като може да се добави към много ястия. Ботаническото име на чесъна е Allium sativa – под него той присъства в много различни билкови комбинации на хранителни добавки за подсилване на имунитета. Подправката се е използвала векове наред също както днес антибиотиците. В Русия чесънът бил толкова популярен в народната медицина, че дори му излязло второ име – руският пеницилин.

Нови изследвания установяват, че чесънът действа и като антиоксидант. Широкият му антимикробен спектър включва противогъбични, антипаразитни и противовирусни свойства.

Чесънът е най-полезен, ако се консумира суров.

Котешки нокът

Котешкият нокът - Uncaria tomentosa - е южноамериканска лиана, използвана от местната традиционна медицина като стимулант за имунната система. За най-добър се смята перуанският котешки нокът, а северно-мексиканския е желателно да се избягва, тъй като не е толкова ефективен, а е и потенциално отровен.

Котешкият нокът като билка се изследва доста детайлно от 70-те години на 20 век, след като дълго е бил използван от перуанските индианци при широк спектър от проблеми със здравето. Установено е, че билката, успоредно със засилващото имунитета действие, притежава и някои противоракови свойства, които могат да се използват като съпътстваща терапия.

Карамфил

Лечебните свойства на карамфила - Eugenia Caryophyllata - се простират отвъд стандартните му приложения като обезболяващо...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.