zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

11 скрити знака на стреса11 скрити знака на стреса

Стресът ни съпътства всеки ден, но въпреки това понякога се проявява по странен начин, който не разпознаваме.

24 април 2012, здраве.bg

Живеем във време, когато справянето със стреса става все по-важно за запазване на доброто състояние на духа и тялото. Освен явното напрежение и преумората, които съпътстват стреса в ежедневието, и които ни е лесно да установим, той се проявява и с някои по-прикрити знаци, които все пак е добре да разпознаваме.

1. Неуслужлива памет

Забравянето и неспособността да се концентрираме или да взимаме решения са симптоми на стреса. Или може би просто ни липсва самоувереност. Нека заемем определена позиция и се придържаме към нея. А още по-добре е да си вземем 10-минутна почивка и да изпием чаша билков чай.

2. Прозяване

Ако се прозяваме твърде често, но не се чувстваме сънени, може би дишаме повърхностно, което кара тялото да предизвиква прозявки за набавяне на нужния кислород. В такъв случай трябва да си поемем дълбоко въздух няколко пъти.

3. Сгъстяване на кръвта

Стресът е бил полезен за предшествениците ни, които са имали нужда от адреналина, за да надбягат тигрите и канибалите. За съжаление, той предизвиква и отделянето на стресови хормони, наречени катехоламини, които сгъстяват кръвта. Това е полезно, ако искаме да надхитрим гладните съседи, но в дългосрочен план повишава риска от сърдечна недостатъчност. Какво е решението на проблема? Да се преместим в по-добър квартал или да се научим да разпознаваме стреса и да се справяме с него бързо.

4. Потене

Друг хормонален резултат от стреса е изобилното потене, особено под мишниците, където потта е по-миризлива от всяко друго място по тялото. Как да се справим? Ежедневно взимане на душ, използване на рол-он и научаване за справяне със стреса.

5. Сухота в устата

Изсъхването на устата се причинява от пониженото отделяне на слюнка в устата. Това може да доведе до халитоза и дентални проблеми. Препоръчително е да пием много вода и да мием щателно зъбите с четка и конец редовно.

6. Възпалени мускули

Когато сме стресирани, мускулите ни се свиват и накрая могат...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
психология    съвети от лекаря    
 

more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.