zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мръсните деца са здрави деца!Мръсните деца са здрави деца!

Контактът с микробите стимулира развитието на детския имунитет от най-ранна възраст.

19 април 2012, здраве.bg

Дали не трябва да оставяме децата си да се поизцапат? Дали старанието ни те да са винаги чисти не е вредно, поне отчасти? Има една концепция, на която повечето родители им е трудно да повярват: ново изследване отново обръща внимание върху един факт - че е възможно децата ни да са прекалено чисти.

Да, точно така! Причината за това е, че всички сапуни, дезинфекциращи гелове и мокри кърпички не допускат контакт между децата и различните микроорганизми – причинители на заболявания. А именно при такъв контакт се оформя и укрепва имунитетът.

Според новото изследване, по-честото излагане на микроби помага за изграждането на силен имунитет като по този начин предпазва по-нататък децата в живота им от алергии и други имунни заболявания, например колит, астма и много други.

Изследователите от болницата за жени „Бригам” в Бостън са публикували резултатите от изследването си в мартенския брой на списание Science. С помощта на „хигиенната хипотеза” те доказват, че недостатъчното излагане на въздействието на микроби при децата повишава податливостта към някои заболявания поради недоразвит имунитет. Изследването не само поддържа хипотезата, но обяснява и защо и как се случва всичко.

Учените обръщат внимание, че резултатите им са постигнати в лабораторни условия. И все пак доказателствата сочат, че изглежда е по-добре да стимулираме имунитета на децата като им позволяваме да се поизцапат и така да влязат в контакт с микробите, с които им предстоят срещи през целия живот.

Резултатите от опитите на американските учени показват, че при опитните животни, отгледани в стерилна среда, симптомите на всяка болест са по-тежки, а Т-клетките – естествените убийци на имунната система – остават непроменени.

Изследователите също така установили, че, когато стерилната група животни била изложена през първите няколко седмици на съжителстване с индивидите с микроби, не развила по-високи нива на Т клетките. Когато стерилните животни обаче били изложени на микроби още в...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    деца    превенция    хигиена    
 

more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.