zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да се справим с пародонтита



Как да се справим с пародонтита

Каква е тайната на това да се преборим с проявите на пародонтита.

17 април 2012, здраве.bg

... от отдръпването на венците, се почистват бактериите и се заглажда корена, за да се предотврати повторното прикрепяне на бактерии върху него.

Терапия с медикаменти

Антибактериалните лекарства се изписват най-вече за употреба върху засегнатите повърхности след почистването на плаката и зъбния камък или след планиране на хирургично стоматологично лечение за контрол на бактериалния растеж и намаляване размера на околозъбните джобове. Лекарствата могат да се прилагат във вид на антибиотичен гел, антибиотични микросфреи или като чип с антисептика хлорхексидин.

Медикаментите се поставят в джобовете, където те освобождават антибиотика постепенно за известен период от време, най-често една седмица. При тежка или продължителна локализирана инфекция може антибиотиците да се приемат и през устата. Друга възможност са водите за уста, които съдържат хлорхексидин и често се използват за лечение на гингивит или след хирургична интервенция.

Хирургически методи

В случаи на тежък пародонтит, може да се наложи хирургическа екстракция на засегнатия зъб с оглед на недопускане по-нататъшно разпространение на инфекцията в околните тъкани. С помощта на хирургията може да се промени формата на венеца и да се възстановят тъканите. Има четири основни процедури, изпълнявани от експерти в тази област, когато останалите нехирургически похвати са се оказали неефективни за предотвратяване на инфекцията.

Хирургическа редукция на джоб

Процесът включва освобождаване на тъканите на венеца, за да се почистят от бактерии, намиращи се на дъното на венечния джоб, и сигурно връщане на венеца, там където е мястото му. По този начин се намалява дълбочината на венечния джоб и се отстранява скритите дълбоко бактерии, за да не се допусне продължаващо развитие на болестта.

Регенерираща процедура

Тази процедура се състои в отместване назад на венеца, за да се отстранят дълбоко разположените бактерии и с помощта на мембрани, костни присадки или тъкан-стимулиращи...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    хигиена    заболявания    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.