zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да се справим с пародонтита



Как да се справим с пародонтита

Каква е тайната на това да се преборим с проявите на пародонтита.

17 април 2012, здраве.bg

Пародонтитът е заболяване, засягащо венците и околните структури в устната кухина. Среща се доста често и сравнително по равно и при мъжете, и при жените. Според статистиката между 30 и 50% от хората страдат от една или друга форма на пародонтит в някакъв момент от живота си.

Пародонтитът, наричан още и болестта на венците, се развива в резултат от натрупването на плака и зъбен камък върху зъбите. Бактериите, които се намират в плаката и зъбния камък, могат да предизвикат възпаление на венците и да доведат до гингивит – лека форма на засягане на венците.

Ако гингивитът се остави без лечение се развива пародонтит, настъпва прогресивна загуба на костно вещество и накрая засегнатият зъб пада. Наличието на гингивит не означава непременно загуба на костно вещество и обичайно се повлиява от поддържане на добра устна хигиена и щателно професионално почистване на зъба.

Веднъж прогресира ли гингивитът до пародонтит, е налице значителна загуба на кост и венечна увреда, тъй като бактериалната плака достига под ръба на венеца, уврежда него, костта и съединителната тъкан, поддържаща зъба.

Лекият пародонтит може да бъде овладян с помощта на антибиотици и дълбоко почистване, докато за лечението на напредналия пародонтит може да се наложи да бъде изваден инфектирания зъб, за да се предовтрати разпространението на инфекцията в околните тъкани.

Редовните посещения при стоматолог са особено важни с цел да се контролира инфекцията и да не се допуска допълнително увреждане на зъба. Лечението зависи от тежестта на заболяването и от възрастта на пациента, има ли той други медицински проблеми и как организмът му отговаря на специфичната медикаментозна терапия.

Почистване на плака и зъбен камък

Първата стъпка от лечението на пародонтита се състои в премахване на плаката и зъбния камък. Втвърдената плака и зъбният камък механично се отстраняват от зъбните повърхности, а от повърхностите в близост до корена на зъба и от дълбоките джобове, които се образуват...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    хигиена    заболявания    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.