zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Глюкозамин, хондроитин, МСМ: странични ефектиГлюкозамин, хондроитин, МСМ: странични ефекти

Глюкозамин, хондроитин и МСМ е най-често срещаната комбинация при хранителните добавки срещу ставни проблеми.

Най-популярните добавки срещу ставни проблеми крият някои опасности .

11 април 2012, здраве.bg

Глюкозамин сулфатът, хондроитинът и метилсулфонилметанът, популярен повече като МСМ, се съдържат в огромен брой хранителни добавки, използвани масово за облекчаване на оплаквания от остеоартрит, ревматоиден артрит и ставни възпаления.

Глюкозаминът и хондроитинът в първичния им вид са естествени съставки на колагена в тялото ни, който е основна градивна единица на ставните хрущяли и други видове съединителна тъкан. МСМ представлява серно съединение, срещащо се в естествен вид в растенията, а също така се синтезира в химически лаборатории.

Всяка от трите съставки обаче, вложена под химична форма в различни хранителни добавки, се характеризира с определени нежелани/странични ефекти. Затова първото, което е добре да направим, е да се посъветваме със своя лекар или фармацевт дали избраната добавка е подходяща за нас.

Глюкозамин

Глюкозамин сулфатът се използва масово за повлияване на остеоартрита. Въпреки че като цяло се възприема положително от организма, тази добавка има своите странични ефекти и може да доведе до развитието на някои алергични реакции. Сред докладваните от експертите на Клиника Мейо странични ефекти са:
- безсъние,
- главоболие,
- стомашен дискомфорт,
- чувствителност към слънчевата светлина и
- разнообразни кожни реакции.

Много често глюкозамин сулфатът се извлича от миди и ако човек има алергия към тях, то е възможно да се предизвика алергична реакция и към глюкозамина.

Според резултатите на проучване, публикувано списание Pharmacotherapy, глюкозамин сулфатът взаимодейства с често ползвания медикамент за разреждане на кръвта варфарин, като увеличава ефекта от него. Заключението от това изследване е, че едновременната употреба на варфарин и глюкозамин може да доведе до повишен риск от кървене.

Тъй като няма достатъчни данни за употребата на глюкозамин от бременни, те следва да не приемат глюкозамин без предварителна консултация с лекар.

Хондроитин

Хондроитинът често се използва в комбинация с глюкозамин...

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.