zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Храната ли ще се окаже чумата на 21-и век



Храната ли ще се окаже чумата на 21-и век

Над 1,7 милиарда са хората с наднормено тегло в света, а затлъстелите са повече от 312 милиона.

5 април 2012, здраве.bg

... започнем да похапваме по-здравословни храни за сметка на боклуците, с които се тъпчем в момента, рисковете могат да бъдат обърнати и затлъстяването няма да заплашва живота и здравето на човечеството.

Затлъстяването повишава рисковете от заболявания като рак на гърдата, дебелото черво и бъбреците, дислипидемия, коронарни сърдечни заболявания, удар, заболявания на жлъчния мехур, артрит, сънна апнеа и респираторни проблеми. Освен това допринася за покачването на кръвното налягане.

С всяка година страдащите от затлъстяване хора стават все повече, но въпреки това, пред лицето на неустоимата на вид храна, те изглеждат незаинтересовани от заплахите, които този фактор оказва върху здравето. Безразличието, с което се отнасяме към тази глобална епидемия, без съмнение допринася за бързото й разпространение.

Според данните на СЗО Самоа оглавява списъка с държавите с най-висока степен на затлъстяване на населението – повече от половината хора там са обявени за затлъстели. В САЩ 64% от населението е с наднормено тегло, а 30,5% са затлъстелите. В Канада цифрите са съответно 50% и 13,4%. В Аржентина, Уругвай, Парагвай, Перу и Мексико над половината население е с наднормено тегло, а хората, страдащи от затлъстяване, са над 15%. В тези данни са включени и децата.

У нас най-новите данни сочат, че 38% от българите на възраст между 14 и 60 години са с наднормено тегло, т.е. всеки трети българин има наднормени килограми.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.