zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Спирулина: ползи и ефекти



Спирулина: ползи и ефекти

Спирулината съдържа много протеини и аминокиселини, полезни за здравето ни.

20 март 2012, здраве.bg

... и предпазване от чернодробна недостатъчност.

В лабораторни условия спирулината е показала обещаващи резултати във връзка с преборването на някои вируси като херпес, грип и ХИВ, но все още не са проведени изследвания с хора.

Доза и странични ефекти

Като хранителна добавка спирулината е достъпна на таблетки, капсули, пудра и люспи. Няма установена препоръчителна доза спирулина и това се дължи на липсата на изследвания за ефектите й върху хора. Макар че се посочва като стандартна доза за възрастни 500 мг на ден, все пак е препоръчително да се консултираме с лекар преди да започнем да приемаме този тип хранителна добавка.

Спирулината рядко води до странички ефекти, ако не е замърсена. Ако се появят такива обаче, ще се състоят в гадене, повръщане и диария. В редки случаи спирулината може да предизвика и тревожност или инсомния.

Предупреждения

Естествено развиващата се спирулина може да съдържа токсични замърсители, наречени микроцистини. Те са способни да абсорбират тежки метали, което увеличава негативните им ефекти. Тези замърсители могат да причинят увреди на черния дроб, затова е препоръчително да си набавяме спирулина от производители с добра репутация.

Страдащите от фенилкетонурия, не бива да приемат спирулина, защото тя съдържа фенилаланин. Същото се отнася и при автоимунни заболявания като лупус и множествена склероза, защото тези състояния могат да се влошат. При бременности или метаболитно заболяване, непременно трябва да се консултираме с лекар преди да започнем да приемаме хранителната добавка.

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    любопитно    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.