zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Внимание – кондиломи!



Внимание – кондиломи!

За да се предпазим от генитални брадавици и от човешкия папилома вирус HPV, трябва да бъдем особено внимателни в сексуалните си контакти.

8 март 2012, здраве.bg

... тип брадавици.

Лечението може да включва:

- кожно лечение, провеждано в лекарския кабинет;
- лекарства с рецепта, които трябва да се приемат няколко пъти седмично.

Кондиломите могат да се премахнат и по хирургичен път.

Ако имаме генитални брадавици, всичките ни сексуални партньори трябва да се изследват и лекуват, ако им открият същия проблем. Дори и да нямаме симптоми, трябва да се лекуваме, за да се предпазим от усложнения и от разпространяването на състоянието върху други хора. След лечението трябва да се върнем за повторен преглед, за да се уверим, че всичко е наред.

Редовните цитонамазки са препоръчителни за жените, които са имали генитални брадавици или ако партньорът им е имал такива. Ако кондиломите са били на маточната шийка, е важно да се правят цитонамазки на всеки 3-6 месеца след първоначалното лечение. Жените с предракови образувания, причинени от HPV вируса могат да се нуждаят от последващо лечение.

За младите момичета и жени - на възраст от 9-26 години – напоследък се препоръчва да се ваксинират срещу човешкия папилома вирус, дори и вече да са имали кондиломи, въпреки че ваксината е по-малко ефективна при предпазване от рак на маточната шийка, ако момичето вече е имало инфекция с високорисков HPV вирус.

Прогноза

Немалко сексуално активни млади жени се заразяват с човешкия папилома вирус. В много случай той отшумява от само себе си. Повечето мъже, които се инфектират, не развиват симптоми или проблеми от инфекцията, но могат да я предадат на настоящите или бъдещите си сексуални партньорки. Дори и след като сме били лекувани от кондиломи, все още можем да заразим останалите.

Потенциални усложнения

Някои видове HPV вирус причиняват рак на маточната шийка. Всъщност именно те са основната причина за това заболяване. Видовете HPV вирус, които предизвикват генитални брадавици, не са същите видове, които могат да причинят рак на пениса или ануса.

Кондиломите могат да станат многобройни и доста големи на размер...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    заболявания    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.