zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Бременност и рибено масло: ползи за майката и бебето



Бременност и рибено масло: ползи за майката и бебето

Приемът на омега-3 мастни киселини е важен и за бременната, и за плода.

6 март 2012, здраве.bg

Ползата от приема на омега-3 ненаситени мастни киселини се разбира от все повече хора. Обикновено намиращи се в рибеното масло, този тип мазнини облагодетелстват по много различни начини здравето ни. От тийнейджърите до най-възрастните хора, всеки може да се възползва от омега-3 мастните киселини, включително бременните жени и новородените бебета.

Скорошно изследване установи, че по време на бременността и майките, и неродените им още бебета се нуждаят от рибено масло също толкова, колкото и останалите хора.

Добри новини за майката, още по-добри за бебето

Препоръчително е бременните да консумират достатъчно омега-3 мастни киселини, за да осигурят доброто развитие на нервната система на плода. Дори и след раждането жените е добре да продължават да приемат рибено масло, защото чрез предаването му в кърмата могат да подобрят ранното развитие на мозъка на новороденото, на зрителната му система, както и на двигателните функции. Рибеното масло съдържа омега-3 мастни киселини, които са от типа полиненаситени.

Човешкият мозък ползва много полиненаситените мастни киселини, като чрез тях се контролират възпаленията и се осигурява интегритет на мрежата от неврони. Важно е майките да осигуряват на развиващия се мозък на бебето достатъчно от тези мазнини.

Освен ползите за детето, жените, които консумират рибено масло през бременността си, се предпазват и от преждевременно раждане, намаляват риска от прееклампсия, както и от следродилна депресия.

Друго откритие при изследването на ефектите от рибеното масло по време на бременността сочи, че рискът от развитие на екзема на новороденото значително намалява. В едно изследване, проведено със 700 бременни, бебетата на тези от тях, които приемали хранителни добавки с рибено масло, три пъти по-рядко развивали екзема. Когато докозахексаеновата киселина (DHA) и ейкосапентапеларгонова киселина (EPA) от рибеното масло проникнат в клетката, те потискат възпаленията, които могат да доведат до различни алергии и кожни...

 
добави в:
 
Още по темите:
9 месеца    превенция    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.