zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Brain Extravaganza ни напомня колко важен и уязвим е човешкия мозък



Brain Extravaganza ни напомня колко важен и уязвим е човешкия мозък

Проектът се състои от 22 двуметрови скулптури на мозък от фибростъкло, които ще пресъздават негови функции и способности.

29 февруари 2012, здраве.bg

Човешкият мозък е забележителен феномен. Той координира движенията и баланса на тялото, насочва дишането и сърцебиенето и ни позволява да мислим, помним и чувстваме. Невроанатомът д-р Джил Болте Тейлър от щата Индиана се надява да привлече местното и националното внимание към сложните функции на човешкия мозък. Нейният проект Brain Extravaganza се състои от гигантски скулптури, представящи човешкия мозък, които ще бъдат индивидуално декорирани и разположени около Блумингтън, Индиана.

Д-р Тейлър е претърпяла мозъчен удар през 1996 г. и не е успяла да възстанови пълната функционалност на мозъка си в течение на цели 8 години. През това време е придобила истинско страхопочитание към способностите на човешкия мозък и се е превърнала в мотивиран оратор и писател по въпроса. Целта на новият й проект е да привлече общественото внимание и да повиши бдителността на хората към функциите и способностите на мозъка.

Brain Extravaganza засега се състои от 22 двуметрови скулптури, направени от фибростъкло и изобразяващи човешки мозък. Всяка от тях струва по 3200 долара и има различен спонсор. Художниците декорират съответните мозъчни скулптури със символични репрезентации, често свързани със спонсора.

Мозъчни заболявания и лечение

Д-р Тейлър е претърпяла рядък вид удар в следствие на кръвоизлив в лявата мозъчна хемисфера, но иска да привлече вниманието на хората и към многото други потенциални мозъчни заболявания и проблеми. Другите видове удар могат да доведат до перманентни увреди. Мозъчните тумори могат да са също толкова опустошителни. Глиомата, което е тумор на астроцитите, олигодендроцитите и глиобластомите, шваномата (или слуховата неврома) и менингиомата – туморът на мозъчните обвивки, са сред най-разпространените видове рак на мозъка.

При по-малките мозъчни тумори лечението може да включва наблюдение и стероидни медикаменти, които да се борят с възпаленията в мозъка. Операцията също може да е ефективно решение. Ако туморът се завърне, може да се...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.